Saradnja sa evropskim univerzitetima 1Foto: bg.ac.rs

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić je potpisao sporazum Lige evropskih istraživačkih univerziteta (LERU) i Centralnoevropskih 7 univerziteta (CE7), čiji je UB član.

Dokument je potpisan u Pragu, a osim rektora našeg, sporazum su potpisali i rektori Karlovog univerziteta u Pragu, Univerziteta u Varšavi, Univerziteta u Ljubljani, Univerziteta u Zagrebu, Tartu univerziteta i ELTE univerziteta.

Cilj redovnih sastanaka predstavnika LERU i CE7 je da se bolje upoznaju vodeći istraživački univerziteti Centralne Evrope i razmotre mogućnosti podrške zajedničkih interesa na nacionalnom i evropskom nivou, pored razvoja najbolje zajedničke prakse.

S obzirom na to da se svi istraživački univerziteti u Evropi suočavaju sa sličnim izazovima, koji se odražavaju na njihove aktivnosti uključujući istraživanja, nastavu, inovacije i društveno angažovanje, sporazumom je predviđena promocija partnerstva među univerzitetima, kako u samim ustanovama tako i u matičnim državama.

Kada je reč o konkretnim aktivnostima na univerzitetima, članovi su sporazumom predvideli zajednička učešća na konferencijama, radionicama, letnjim školama, u izdavaštvu i obukama profesora i administrativnog osoblja.

Za Univerzitetu u Beogradu i ostale članove CE7 od izuzetnog je značaja što će ubuduće imati direktnu saradnju sa članovima LERU među kojima su univerziteti Oksford i Kembridž i još 20 visokoškolskih ustanova, saopštio je Beogradski univerzitet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari