Saradnja srpske i francuske policije 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Policija Srbije sa francuskim kolegama ostvaruje jednu od najintenzivnijih saradnji, godišnje imaju 2.500 razmenjenih operativnih informacija, kao i neke zajedničke akcije, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

On je, u obraćanju polaznicima francuskog Nacionalnog instituta za visoke studije bezbednosti i pravde, koji su u studijskoj poseti Srbiji, istakao da je kvalitetna međunarodna policijska saradnja važna u borbi protiv svih oblika organizovanog kriminala i terorizma.

Ta borba ne može da vodi samo na jednom koloseku i bude posao jedne zemlje, rekao je Stefanović, ukazujući da se partnerstvo Srbije i Francuske na tom polju godinama unazad unapređuje i produbljuje. On je zahvalio ambasadi Francuske na tome što je 2015. godine donirala centar za obuku za otkrivanje ilegalnih laboratorija droge, koju je Evropol ocenio kao najsavremeniji u Evropi, a u njemu se obučavaju ne samo policajci iz Srbije, nego i iz stranih zemalja.

Ambasador Francuske Frederik Mondoloni naglasio je da je prioritet operativne saradnje francuske i srpske policije borba protiv terorizma, ilegalne trgovine oružjem i protiv ilegalnih migracija.

Saradnja između Francuske i Srbije, kako na planu pravosuđa, tako i na polju unutrašnje bezbednosti je odlična. Možemo samo da izrazimo zadovoljstvo zbog kompetentnosti i reaktivnosti srpskih pripadnika policije i pravosudnih organa, rekao je Mondolini.

Direktorka Nacionalnog instituta za visoke studije bezbednosti i pravde Elen Kazo-Šarl ocenila je da Srbija i Francuska danas treba da se suoče sa pretnjama i izazovima koji su zajednički za sve evropske zemlje, jer kriminalne mreže deluju prekogranično.

Ilegalna trgovina oružjem, narkoticima i ljudima se grana u Srbiji, kao i u našoj zemlji. Srbiju, kao i Francusku, pogađaju radikalizacija među mladima i povratak džihadista iz Sirije i Iraka, upozorila je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari