Pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski razgovarao je u Gracu sa ministrom za ekonomiju, evropske integracije i kulturu austrijske pokrajine Štajerske Kristijanom Buhmanom o daljem unapređenju saradnje dve regije i oblastima u kojima bi mogli biti realizovani programi saradnje u 2013. godini.


Načelno je dogovoreno da će u fokusu biti oblast poljoprivrede i saradnja u oblasti preduzetništva. Tokom susreta Kristijan Buhman uputio je poziv građevinskim kompanijama iz Vojvodine da u aprilu 2013. godine učestvuju na Sajmu građevinarstva u Gracu. Ministar Buhman rekao je da Vlada Vojvodine može da očekuje punu podršku Vlade Štajerske u procesu evrointegracija Srbije i da će Štajerska podržati sve privrednike koji žele da investiraju u Vojvodinu. Takođe je dogovoreno da visoka delegacija austrijskih privrednika u maju naredne godine poseti Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu.

Branislav Bugarski je nakon susreta izjavio da Vojvodina ima oko 20 potpisanih ugovora o regionalnoj saradnji i da će u narednom periodu biti intenzivirani razgovori sa prijateljskim regijama, sa ciljem ostvarivanja bolje ekonomske povezanosti.

– Vojvodina ima konkretnu saradnju sa regijama sa kojima postoji obostrani interes za saradnju. Pre svih to su Friuli Venecija Đulija, Baden Virtenberg, Štajerska, Bač Kiškun, Čongrad, Timiš, Vukovarsko-Srijemska županija, Istra i Zeničko-Dobojski kanton. To su sve regioni iz nama susednih država i država sa kojima Vojvodina ima tradicionalno dobru saradnju. Pored toga, sve je intenzivnija saradnja i sa regionima van našeg kontinenta, pre svega sa kineskim provincijama Đilin i Guangdong, a želja nam je da to isto uradimo i sa Ruskom Federacijom, gde imamo još mnogo prostora za poboljšanje tih odnosa – rekao je Bugarski.

Prilikom susreta sa predstavnicima Vlade i Parlamenta Štajerske potvrđena je spremnost za obostranu saradnju. To se pre svega odnosi na oblast ekonomije i malih i srednjih preduzeća, odnosno intenziviranje izvoza iz Štajerske u Vojvodinu i obrnuto. On je dodao da će se buduća saradnja dve regije bazirati i na razmeni iskustava u procesu evropskih integracija i sistema kako su se u Štajerskoj finansirali i predfinansirali evropski projekti.

– Dogovorili smo se da postojeći sporazum o saradnji dve regije naredne godine uokvirimo u strategiju buduće saradnje, kao što smo to juče najavili sa kolegama iz italijanske regije Friuli Venecija Đulija – kazao je Bugarski.

Prema njegovim rečima, Vojvodina će sa svojim partnerima pokušati da definiše okvire saradnje za dugi vremenski period, u skladu sa evropskim fiskalnim okvirom od 2014. do 2020. godine.

Vršilac dužnosti predsednika Parlamenta Štajerske Franc Majcen izjavio je nakon sastanka sa delegacijom Vlade Vojvodine da podržava sve najavljene vidove saradnje između dve pokrajine.

– Mi smo se dogovorili da uspostavimo saradnju sa regionima sa kojima imamo istorijske veze. Za dve regije posebno je važna saradnja u oblasti privrede. Definisali smo prioritete, definišemo ih i definisaćemo ih sa predstavnicima institucija u Vojvodini i Vlade Vojvodine – kazao je Majcen.

Na sastanku u Parlamentu Štajerske iskazana je potreba za većim prisustvom Vojvodine u Štajerskoj i obratno. Kao jedan od vidova saradnje predloženo je redovno prisustvo predstavnike Vojvodine u Štajerskoj i Štajerske u Vojvodini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari