Šarčević: Povezivanje tehnologije i umetnosti 1Mladen Šarčević Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja raspisalo je danas Javni poziv za izbor multidisciplinarnih master studijskih programa koji će povezati tehničke i prirodno-matematičke sa umetničkim fakultetima, kao i sa kompanijama koje posluju na tržištu kreativnih industrija.

Tim povodom ministar Mladen Šarčević i direktor nevladine organizacije Inicijativa „Digitalna Srbija“ Nebojša Đurđević potpisali su sporazum kojim je dogovorena saradnja na realizaciji Javnog poziva i pozvali visokoškolske ustanove da se u narednih mesec i po dana jave na ovaj konkurs sa svojim predlozima programa, sapšteno je iz Ministarstva.

Šarčević je rekao da je nakon uspeha prošlogodišnjeg Mastera 4.0 koji je doveo do saradnje više od deset državnih fakulteta i omogućio razvoj četiri studijska programa na tri univerziteta, fokus ovogodišnjeg Javnog poziva na povezivanju sveta tehnologije i sveta umetnosti.

On je naglasio da su kreativne industrije grana privrede koja je jedan od prioriteta Vlade Srbije i koja je u nedavno objavljenoj Strategiji pametne specijalizacije definisana kao jedan od četiri ključna prioriteta za brži ekonomski razvoj naše zemlje. Javnim pozivom „Master 4.0 — Kreativne industrije“ određeno je da prijavljeni programi moraju da obuhvate obavezne predmete iz najmanje tri od šest definisanih oblasti: digitalna umetnost, narativne tehnike, razvoj igara, film i animacija, interaktivno računarstvo, poslovne veštine.

Takođe i izborne predmete iz bar dve od navedenih četiri oblasti: muzika i zvuk, marketing u digitalnom okruženju, osnove programiranja, napredno programiranje.

Fakulteti i univerziteti su pozvani da sami utvrde obavezne i izborne predmete na osnovu konkursom definisanih parametara, ali i u skladu sa svojim poljem i temama koje smatraju relevantnim za celokupni program. Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program iz navedenih oblasti.

Javni poziv je otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz oblasti računarstva, IT, menadžmenta, organizacionih nauka i umetnosti, dok privatne visokoškolske ustanove mogu da se prijave u zajedničkoj prijavi sa državnom institucijom kao nosiocem programa.

Uslovi konkursa koje su definisali predstavnici Saveta za kreativne industrije predsednice Vlade Srbije i nacionalne platforme „Srbija stvara“, Asocijacije industrije video-igara Srbije i Inicijative „Digitalna Srbija“, nalažu i da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja kod kompanija koje posluju u oblasti kreativnih industrija.

Vlada Srbije finansiraće proces akreditacije i sredstva za naknade studenata na studentskoj praksi u iznosu od 11 miliona dinara za do dva studijska programa koje bude izabrala komisija sastavljena od predstavnika državnih institucija, privrede i visokoškolskih ustanova iz inostranstva. Ministarstvo prosvete obezbediće 15 budžetskih, od ukupno 35 studentskih mesta na programu, a Inicijativa „Digitalna Srbija“ će u školskoj 2020/2021. godini stipendirati do deset studenata, bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama koje okuplja ova neprofitna organizacija.

Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve genaracije studenata, počev od školske 2020/2021. godine. Javni poziv biće otvoren 45 dana, a zainteresovane visokoškolske ustanove mogu da se prijave elektronskim putem na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.