Francuski predsednik Nikola Sarkozi, tokom iznenadne posete Avganistanu, rekao je u subotu da svet ne može da izgubi rat protiv terorizma u toj zemlji. Sarkozi je takođe rekao da bi Francuska mogla da pojača svoje prisustvo u Avganistanu da bi pomogla avganistanskoj vojsci i policiji.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi, tokom iznenadne posete Avganistanu, rekao je u subotu da svet ne može da izgubi rat protiv terorizma u toj zemlji. Sarkozi je takođe rekao da bi Francuska mogla da pojača svoje prisustvo u Avganistanu da bi pomogla avganistanskoj vojsci i policiji.
Sarkozi je rekao novinarima da se u Avganistanu „vodi rat protiv terorizma i fanatizma koji ne možemo i nećemo izgubiti“. Ovo je Sarkozijeva prva poseta Avganistanu od kada je postao predsednik u maju, a tokom koje se susreo sa avganistanskim kolegom Hamidom Karzaijem i s generalom Danom Meknilom, komandantom Međunarodnih snaga za održavanje mira.

Prodi obišao italijanske vojnike

Kabul – Šef italijanske vlade Romano Prodi doputovao je juče u nenajavljenu posetu Avganistanu. Tokom nekoliko časova posete Prodi se u Kabulu sastao sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem, obišao je pripadnike italijanskog kontingenta na zapadu zemlje, kao i italijanske vojnike raspoređene u Heratu, na granici sa Iranom. Šef italijanske vlade sastao se i s komandantom Međunarodnih snaga za podršku bezbednosti u Avganistanu, američkim generalom Denom Meknilom.

Francuska ima oko 1.600 vojnika u Avganistanu, koji su u uglavnom raspoređeni u Kabulu. Glavni zadatak francuskog kontingenta je obuka vojske Avganistana. Sarkozi je rekao da će francuski vojnici u Avganistanu pomoći tamošnjoj vojsci, policiji, administraciji i pravosudnim organima, te da će odluka o broju francuskih vojnika u toj zemlji biti doneta u narednih nekoliko nedelja.
„Ono što je sigurno jeste da nismo želeli da damo znak da odlazimo, to bi bio loš signal u trenutku kada se vide štete koje je načinio terorizam u svetu“, rekao je Sarkozi. Talibanski vođa mula Omar je prošle nedelje pozvao strane snage da se povuku iz Avganistana, a diplomate i lokalna vojska zatražile su usvajanje nove strategije za borbu protiv pobunjenika.
U razgovorima sa avganistanskim predsednikom Hamidom Karzaijem Sarkozi je rekao da su najveći izazovi te zemlje loša bezbednost i proizvodnja opijuma. Od kada su zbačeni talibani 2001. godine oni vode krvavu pobunu koja se pojačala u poslednje dve godine, što je navelo Vašington da traži pojačanje savezničkih trupa, navodi francuska agencija AFP.
U Avganistanu ima 60.00 stranih vojnika – 40.000 iz NATO i 20.000 koje pripadaju koaliciji pod američkom komandom. U neplaniranu posetu Avganistanu juče je došao novi australijski premijer Kevin Rad. On je ponovio da će njegova zemlja nastaviti da podržava Avganistan i obećao dodatnih 110 miliona dolara u naredne dve godine za tu centralnoazijsku zemlju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari