Saša Mirković: Od Vučića do zatvora 1Foto: Medija centar

Estradni menadžer i političar Saša Mirković uhapšen je juče pod optužbom da je zloupotrebio položaj i proneverio novac dok je bio na čelu Skupštine grada Zaječara.

Po mnogo čemu kontroverzna ličnost, u proteklih nekoliko meseci u žižu javnosti dospeva nakon hapšenja novinara Dejana Anđusa. Oštro je stao u njegovu odbranu, koristeći svaku priliku da kaže da je Anđusu hapšenje namešteno, jer se zamerio aktuelnoj vlasti odnosno predsedniku Aleksandru Vučiću.

Anđusa i Mirkovića vezuje slična sudbina. Obojica su bili bliski saradnici Vučića i Vučićevih ljudi, bili su članovi SNS-a, zatim su se „posvađali“ sa strankom, iznosili optužbe za političke i finansijske malverzacije aktuelne vlasti, a potom uhapšeni zbog iznude odnosno pronevere novca.

Saša Mirković nije štedeo reči na račun funkcionera SNS, čiji je član bio do 2015. Bio je poslanik te stranke u Narodnoj skupštini, pomoćnik ministra saobraćaja u vreme dok je na čelu ministarstva bio Milutin Mrkonjić i kaže da zna sve o građevinskoj i putarskoj mafiji. Delove svojih saznanja svakodnevno je objavljivao na svom Fejsbuk profilu, sve do juče kada je uhapšen zbog sumnje da je proneverio novac grada Zaječara – pre četiri godine.

Kao estradni menadžer najveću popularnost doživljava 2007. kada je Marija Šerifović pobedila na takmičenju za Pesmu Evrovizije. Međutim, ni ta saradnja nije dugo trajala. Već naredne godine Mirković je izdao knjigu u kojoj je iznosio privatne podatke o pevačici. Sarađivao je i sa pevačem Acom Lukasom, u poslovima koji nisu vezani za politiku – kupovina lista „Sport“, imenovanje Lukasa za predsednika FK Timok… međutim, i ta saradnja se prekida i rezultira tužbom Mirkovića zbog duga od 285.000 evra. Spor je dobio, pa je Lukasu prinudno oduzet deo imovine, zbog naplate.

Saša Mirković rođen je 1972. godine u Boru. Nema podataka o njegovom obrazovanju, a sam za sebe kaže da je producent. Osnivač je produkcijske kuće „Beoton“ a bio je i neformalni je vlasnik „Timočke televizije“ iz Zaječara. Bio je član SRS, podržao je Tomislava Nikolića na predsedničkim izborima 2008, i iste se godine priključio Pokretu „Živim za Krajinu“ Boška Ničića. Na lokalnim izborima 2012. kandidovao se za gradonačelnika Zaječara. Odmah po okončanju parlamentarnih izbora prešao je u tabor naprednjaka, gde ostaje do 2015. Potom postaje njihov najveći kritičar, a zatim osniva pokret „Jaka Srbije“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari