Saša Savić: Neću pokušavati da pređem granicu 1Foto: EPA/ MIKHALIK KLIMENTIEV RIA NOVOSTI KREMLIN POOL

Saša Savić, predsednik srpskog ogranka ruskog moto-kluba „Noćni vukovi“, potvrdio je za Danas da je na „crnoj listi“ Bosne i Hercegovine za ulazak u tu državu.

Osim Saviću, ulazak u BiH zabranjen je i vođi „Noćnih vukova“ Aleksandru Zaldostanovu. Članovi „Noćnih vukova“ najavili su da će danas, 19. marta, početi turneju „Ruski Balkan“ u okviru koje su planirali posetu Srbiji i bosansko-hercegovačkom entitetu Republika Srpska.

– Ako sam ja pretnja po nacionalnu bezbednost zato što hoću da obiđem mesta srpske kulture u Republici Srpskoj, neka im bude tako. Obilazak spomenika kulture i crkava je za njih pretnja. Neću pokušavati da pređem granicu, komentariše za Danas Saša Savić to što je zajedno sa Zaldostanovim stavljen na „crnu listu“, za koga tvrdi da nije ni planirao da učestvuje u planiranoj turneji.

Na pitanje da li su mu poznati razlozi za stavljanje na „crnu listu“, Savić kaže da nikada nije ratovao u Ukrajini, iako jeste, kako kaže, pomagao ruskom narodu na Krimu. „Noćni vukovi“, inače, dospeli su pre dve godine na „crnu listu“ SAD zbog organizovanja paravojnih formacija u Ukrajini.

Nakon zabrane ulaska u BiH vođi „Noćnih vukova“ Aleksandru Zaldostanovu i šefu ogranka te organizacije u Srbiji Saši Saviću, reagovala je Ambasada Rusije u Sarajevu, porukom da stigmatizovanje te motorističke grupe, inače poznate po bliskim vezama sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, može pripisati samo „zlonamernoj prozapadnoj propagandi“. Iz ruske ambasade u Sarajevu je saopšteno da je reč o „lažnom pokušaju da se ta grupa predstavi kao pretnja za bezbednost BiH“.

Dvadesetak pripadnika „Noćnih vukova“ najavili su turneju „Ruski Balkan“, po Srbiji i BiH odnosno isključivo posetu teritoriji Republike Srpske. Bilo je planirano da se u Banjaluci sastanu sa predsednikom RS Miloradom Dodikom, koji je trebalo Zaldostanovu da uruči odlikovanje „za širenje pravoslavlja“. Planirana turneja bi, prema najavama, trebalo da traje devet dana, a predviđene su posete Beogradu, Novom Sadu, Valjevu, Kruševcu, Nišu, Jagodini, Kragujevcu i Beloj Crkvi u Srbiji, kao i Banjaluci, Bijeljini, Brčkom i Doboju u Bosni i Hercegovini. Osim sa Dodikom, predviđen je i susret sa rediteljem Emirom Kusturicom.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upozorio je da Dodik planira da pripadnike „Noćnih vukova“ dovede u BiH i u oktobru, u vreme održavanja opštih izbora. Zapadni mediji uveliko izveštavaju o aktivnostima „Noćnih vukova“ u kontekstu toga da imaju za cilj da podstiču antizapadno raspoloženje na Balkanu, regionu sa komplikovanom istorijom etničkih tenzija, separatizma, oružanog sukoba i konkurentnih uticaja Rusije i Zapada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari