Saši Torlakoviću gran-pri festivala u Aleksandrovcu 1

Premijernim izvođenjem predstave „I svaki put kao da je prvi“, u režiji Jovane Tomić koju je po motivima „Koštane – Tašane“ i „Pokojnikove žene“ Bore Stankovića adaptirao Dimitrije Kokanov u koprodukciji Kruševačkog pozorišta i „Art teme“, sinoć su, uz ovacije publike u prepunoj sali Doma kulture „Milosav Buca Mirković“, završeni V Bucini dani.

Ova predstava je premijerno izvedena u čast nagrađenih, a maestralno glumačko umeće tokom izvođenja pokazali su akteri predstave Gordana Đurđević Dimić, Jelena Matijašević, Jelena Stajkovac, Biljana Nikolić, Nikola Rakić i Dejan Tončić. Odlukom žirija u sastavu Mira Banjac, predsednica, LJiljana Stjepanović i Goran Sultanović, koji su, od 12. do 17. juna odgledali pet pozorišnih predstava u takmičarskoj konkurenciji, nagrada za najbolje glumačko ostvarenje festivala dodeljena je Saši Torlakoviću, za ulogu Agatona Arsića u predstavi „Ožalošćena porodica“.

Nagradu „Zlatnio zrno“ za najboljeg glumca dobio je Branislav Lečić za ulogu Simeona NJegovana Lupusa, u predstavi „Korešpodencija“ Zvezdara teatra, po tekstu Borislava Pekića i u režiji Gorčina Stojanovića, nagrada je dodeljena i Gordani Đurđević Dimić za najbolju žensku ulogu. Ova glumica ostvarila je dve značajne uloge u predstavama „Na Drini ćuprija“ Srpskog narodnog pozorišta i „Avgust u krugu Osejdž“ Narodnog pozorišta iz Beograda. Nagrada za najboljeg mladog glumca pripala je Joakimu Tasiću, za ulogu mladog gazde Simeona NJegovana u predstavi „Korešpodencija“, dok je za glumačku bravura nagrada festivala pripala Vanji Ejdusu za ulogu Gine u predstavi „Ožalošćena porodica“. Ovoj predstavi Narodnog pozorišta iz Beograda pripala je i nagrada za produkciju koja se dodeljuje kao svojevrsni omaž Milanu Minji Obradoviću, Župljaninu – producentu i velikom prijatelju pozorišta.

Kuća radikala za Muzej

Zrenjaninski odbornici usvojili su odluku o pokretanju postupka pribavljanja nepokretnosti u javnu svojinu grada Zrenjanina neposrednom pogodbom, jer grad namerava da otkupi kuću u Svetosavskoj ulici broj 4. u Zrenjaninu, u kojoj je živeo radikal dr Slavko Županski, osnivač Prvog srpskog narodnog veća u Vojvodini 1918. godine. Kako je navedeno, ta nepokretnost pribavlja se u cilju njenog pretvaranja u depadans Narodnog muzeja Zrenjanin, odnosno za izložbenu postavku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.