Pripadnici Policijske uprave Niš koji su detaširani u niškom Kazneno-popravnom zavodu saslušali su juče načelnicu Odseka za komercijalne poslove Valentinu Krstić, u postupku koji vodi o tome ko je od zatvorskih službenika medijima dostavio poverljivi dokument zatvorske uprave. Reč je o dokumentu vezanom za kriminal i korupciju.



Saslušanje je obavljeno po „urgenciji“ Višeg javnog tužilaštva u Nišu, potvrđeno je juče za naš list.

– Detaširani policajci su Krstićevu ispitivali u vezi sa jednom polurečenicom u nedeljniku „Tabloid“, iz jula ove godine, iz koje bi, valjda, trebalo da se vidi da je neko novinarima dostavio formalnu naredbu v.d. upravnika KPZ-a Gordana Božića kojom se određuje vanredni nadzor zakonitosti poslovanja i na kojoj stoji oznaka „poverljivo“.

– I ovaj i sledeće vanredne nadzore isposlovali su upravo Krstićeva i grupa bivših i sadašnjih zatvorskih službenika koji su prethodno, ali i nakon toga, ukazivali na dugogodišnje i milionske zloupotrebe svim nadležnim instancama u zatvoru i izvan njega – kaže za Danas Aleksandar Cvejić, advokat niškog Centra za ljudska prava, koji je prisustvovao saslušanju Krstićeve.

Agencija za borbu protiv korupcije u avgustu je zaštitila Krstićevu statusom uzbunjivača, nakon što je ona Ministarstvu pravde, Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, Agenciji za borbu protiv korupcije, tužilaštvu, policiji i nadležnima u zatvoru više puta ukazivala na ozbiljne zloupotrebe u kojima navodno učestvuje i deo zatvorske uprave. Ona je sa grupom kolega Agenciji dostavila i dokumenta o „nezakonitostima“, među kojima su „mahinacije“ prilikom nabavke opreme, materijala, goriva, ogreva i stočne hrane, „sumnjivo“ plaćanje rada osuđenika ili „lažiranje i nestanak dokumentacije“. Agencija je dokumentaciju prosledila niškoj policiji i tužilaštvu, ali Krstićeva do danas nije pozvana da pruži informacije „na ove okolnosti“.

– Umesto da brzo i revnosno postupa u slučajevima ozbiljnih sumnji na zloupotrebe u KPZ-u kojima se nanosi ogromna šteta državnom budžetu, tužilaštvo i policija u Nišu se „hitno“ bave „otkrivanjem“ onih koji su na moguće zloupotrebe ukazali, što je krajnje besmisleno – kaže Cvejić.

Vreme za proveru Uprave za izvršenje

Aleksandar Cvejić ocenjuje da bi nadležni državni organi trebalo pre svega da provere rad Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, koja je najčešće i godinama „žmurila“ pred mogućim kriminalom, korupcijom i nezakonitim trošenjem budžetskih sredstava u zatvorima u Srbiji. On smatra da je „krajnje vreme“ da u Upravu „uđu“ policija, tužilaštvo i budžetska inspekcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari