Saslušani osumnjičeni za povrede nanete nastradalom Martinu Barni 1Ilustracija Foto: Freeimages

Kako saznajemo u Višem javnom tužilaštvu u Zrenjaninu, svi osumnjičeni za povrede nanete nastradalom Martinu Barni iz Novog Kneževca, koji je preminuo 18. septembra nakon sukoba sa četvoricom momaka, su saslušani i izneli su odbrane.

U pisanom odgovoru VJT Zrenjanin navodi da su „zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično delo ubistvo u saizvršilaštvu iz čl. 113 u vezi čl. 33 KZ, pred dežurnim zamenikom Višeg javnog tužioca u Zrenjaninu, saslušana  četiri lica”.

-Dvojici punoletnih izvršilaca, po predlogu javnog tužioca sudija za prethodni postupak Višeg suda u Zrenjaninu je odredio pritvor, a i prema maloletnim izvršiocima pritvor je određen od strane sudije za maloletnike Višeg suda u Zrenjaninu. Svi osumnjičeni su izneli odbrane. Prema punoletnim licima dalje će se sprovoditi istraga, a prema maloletnim licima pripremni postupak, nakon čijeg okončanja će se doneti odgovarajuća javnotužilačka odluka – navodi se u odgbvoru listu Danas VJT Zrenjanin.

Da li je vršnjačko nasilje moglo da se spreči i treba li javno govoriti o ovom problem dileme su za celo društvo.

– Deca ne postaju nasilna tek tako, na njih utiče mnogo toga. Samo saznanje o tome šta se desilo u Novom Kneževcu je strašno, ali hajde da se zapitamo šta smo mi kao odrasli i društvo uradili da nasilja bude manje, da govora mržnje bude manje kako bi deca odrastala u adekvatnom okruženju. Jer deca bazično nisu zla, ona zlima postaju zbog svoje muke koju ne umeju sama da razreše. Island je smanjio nasilje među mladima otvaranjem klubova za druženje, a kod nas im se nude samo kafići i rijalitiji. Moramo svi da poradimo na tome – smatra Milica Velimirović, piholog.

Psiholog Snežana Tica kaže da je jako teško preduzimati mere kada do neželjenih posledica dođe i naglašava da postoji million razloga zašto se agresija javlja kod neke dece.

-Agresija je često izraz nezadovoljstva. Deca rastu u okruženju gde su svakodnevno izložena različitim vidovima besa, od toga da slušaju nezadovoljne roditelje do besnih vršnjaka, zatim tu je javni govor pun netrpeljivosti. Ne postoji savršeno društvo, iapk, ponekad se čini da se kod nas gubi bitka sa agresijom. Mislim da smo postali kao društvo tolerantni na nasilje, da je visok stepen izloženosti dece agresiji i kada bi to smanjili, zaštitili bi decu – kaže za Danas Snežana Tica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari