Određen pritvor osumnjičenima za malverzacije i proneveru novca u EPS 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

U Posebnom odelјenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, saslušano je šest osumnjičenih da su zloupotrebama oštetili Javno preduzeće “Elektroprivreda Srbije“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara.

Nakon saslušanja, tužilaštvo je predložilo sudiji za prethodni postupak Višeg suda u Beogradu da svim osumnjičenima odredi pritvor da ne bi uticali na svedoke, kao i da ne bi u kratkom premenskom periodu ponovili krivična dela za koja se terete.

Šefu službe za građevinski nadzor JP EPS, ogranak TE-KO Kostolac Vojkanu J. i glavnom projekt inžinjeru u JP EPS ogranak TE-OO Kostolac Nebojši M, kao i rukovodiocu tima stručnog nadzora u Saobraćanjnom institutu CIP na izgradnji industrijskog koloseka Milanu L. na teret se stavlja krivično delo Zloupotreba službenog položaja, saopštilo je Više javno tužilaštvo.

Za krivično delo Zloupotreba položaja odgovornog lica terete se Bojan V. S. kao bivše odgovorno lice ogranka privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a“, ogranak iz Beograda, Nemanja T, kao bivše odgovorno lice privrednog društva „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac i Željko M. odgovorno lice za izvođenje radova na izgradnji industrijskog koloseka u TE-KO B, postavlјen od strane odgovornog lica privrednog društva „Italiana Costrucioni s.p.a.“.

Vojin J. i Milan L. su se branili ćutanjem, dok su ostali osumnjičeni negirali izvrśenje krivičnih dela i iznosili svoju odbranu.

Sumnja se da su Bojan V. S, Nemanja T. i Željko M. od septembra 2017. godine do kraja decembra 2018. sačinili i overili dokumentaciju u kojoj su neistinito naveli da su izvršeni radovi koji nisu izvršeni, ili su delimično izvršeni, prilikom izgradnje industrijskog koloseka od železničke stanice „Stig“ do Termo-elektrane Kostolac „B“.

Potom je, kako se sumnja, Milan L. navedenu dokumentaciju i račune potpisao i verifikovao, nakon čega su odgovorna lica EPS-a za praćenje projekta Vojkan J. i Nebojša M. dali naloge da se izvrši plaćanje za radove koji nisu izvršeni, a sve sa cilјem pribavlјanja protivrpravne imovinske koristi privrednim subjektima „Italiana Costrucioni s.p.a“ – ogranak Beograd i „Bauwesen“ d.o.o Lazarevac.

Na taj način je, kako se sumnja, pričinjena šteta JP „EPS“ u iznosu od 7.458.050 američkih dolara, što je potvrđeno nalazom i mišlјenjem Gradskog zavoda za veštačenje Beograd.

„Povodom širenja lažnih vesti od strane narodne poslanice Marinike Tepić koja su dovela do uznemirenja javnosti, ukazujemo da zamenica tužioca koja je delimično postupala u ovom predmetu nije „smenjena“ već rasporedjena u Odeljenje za opšti kriminal. Inače, predmet EPS, kao i svi drugi predmeti po kojima se postupa, nije predmet jednog određenog zamenika, već Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koje ga realizuje u saradnji sa drugim državnim organima koji sprovode krivično gonjenje“, ističu u VJT i dodaju:

„Napominjemo da predmete u Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije u najvećem broju slučajeva, kao i u ovom, radi po više zamenika tužilaca zbog složenosti i obimnosti, te smatramo da su navodi Tepićeve usmereni na to da obmanjuju javnost i skreću pažnju sa odlučne borbe protiv korupcije“.

Podsetimo, mediji su juče pisali, kao i Marinika Tepič na tviteru, da su dve tužiteljke koje su godinu dana radile na slučaju EPS, Bojana Savović i Jasmina Paunović, smenjene sa pozicija i da im je slučaj oduzet. Tužilaštvo je negiralo ove navode, tvrdeći da su premeštene na druge pozicije „po sopstvenom zahtevu“. Tužiteljka Sasović je potom negirala ove navode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari