Tužiteljka Savović smenjena pod pritiskom: Uskoro nove akcije u vezi EPS-a 1Foto: N1/Medija centar

Otkrića do kojih je došla tužiteljka Bojana Savović su samo deo malverzacija u EPS-u. Ona je zagrebala vrh ledenog brega, a javnost će u narednom periodu biti upoznata sa mnogo toga. Postoji još nekoliko akcija u vezi EPS-a koje su u toku, kaže za Danas advokat Vladimir Todorić.

– Ukoliko je tužiteljka zaista smenjena, onda će biti zaustavljene i te druge akcije. Ako je nešto drugo u pitanju, uskoro ćemo videti šta se sve dešavalo u EPS-u, odnosno do kakvih saznanja je istraga dovela – ističe naš sagovornik.

Todorić dodaje da je saopštenje Višeg javnog tužilaštva da je Savović premeštena na drugu poziciju a ne smenjena – nemušto, ali se pita kako je moguće da su joj dozvolili da se slučajem bavi godinu dana, ako im njena saznanja sada ne odgovaraju.

– Jedino ako je nalog stigao sa nekog „višeg vrha“, odnosno da je bilo pritisaka izvan tužilatva, jer je tužilaštvo mreža u kojoj radi dosta ljudi, a njen nadređeni je sigurno bio upoznat sa istragom – ukazuje Todorić.

Podsetimo, u akciji policije i Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u sredu je uhapšeno šest osoba osumnjičenih da su oštetili EPS za 7,5 miliona dolara, tokom izvođenja radova na termoelektrani Kostolac B. Međutim, tužiteljka Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS, smenjena je danas sa funkcije.

Ona je u sredu naložila policiji hapšenje šest osoba a danas su joj oduzeli predmet i prebacili je iz Odeljenja za borbu protiv korupcije u drugo.

Više javno tužilaštvo se potom oglasilo saopštenjem, demantujući da je Savović smenjena i da joj je predmet oduzet. Kako su naveli, one je redovnom izmenom godišnjeg rasporeda, „a po sopstvenoj ranije izraženoj želji, prebačena iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije u Odeljenje za opšti kriminal“.

Potom se oglasila i sama tužiljka, dematujući da je tražila premeštaj.

„Netačni su navodi da sam izrazila želju da radim u drugom odeljenju i apsolutno su netačni navodi tužilaštva da sam na bilo koji način odugovlačila predmet“, izjavila je za N1 tužiteljka Bojana Savović, koja je duže od godinu vodila istragu oko EPS.

„Predmet je bio sve vreme u SBPOK-u, a ne u tužilaštvu, održan je veliki broj sastanaka i konsultacija, a kao dokaz imam sačuvane mejl prepiske sa inspektorima SBPOK-a i urgencije koje sam im upućivala“, naglasila je Savović.

Ona je dovela u pitanje trenutak kada je prebačena na drugo radno mesto.

„Nejasno je i ako sam po njihovim navodima odugovlačila rad na predmetu, zbog čega su čekali da uhapsim lica, pa da me onda prebace u drugo odeljenje“, istakla je.

Upitan o smeni koleginice, sudija Miodrag Majić kaže za Danas da je to novi vid postreformskog pritiska, koji neće biti izuzetak.

– Govorio sam da će nakon reforme pravosuđa političari moći da odahnu. Umesto njih, političke i druge pritiske vršiće naše kolege – istaknuti pravnici i oni među pravnicima koji strahuju da se nisu još dovoljno istakli. Slučaj koleginice Savović simbolički je vesnik novog doba – naveo je Majić.

On je reagovao i putem svog Tviter naloga.

„Prvi rezultati reforme. Koleginici Savović zamereno je i to što nije horski podržavala usvojene Ustavne izmene i što je imala sopstveni stav. Iako je znala šta joj se sprema nije pristala da ćuti i da sluša. A upravo to su tužioci kakvi nam najviše nedostaju!“, napisao je Majić.

Nakon što je smenjena sa pozicije zamenica Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Bojana Savović, sa slučaja „EPS“ skinuta još jedna tužiteljka – Jasmina Paunović, preneo je N1.

Ona je, zajedno sa koleginicom Savović, radila na slučaju krivičnog predmeta „EPS“, u okviru kojeg je u uhapšeno šest osoba.

Vest o smeni još jedne tužiteljke potvrdila je i Marinika Tepić.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde objavila je na Tviteru da je Jasmina Paunović „degradirana na nižu funkciju“.

„Još jedna tužiteljka VJT je sada smenjena! Jasmina Paunović koja je radila isti slučaj EPS za pranje novca! I degradirana na niži stepen! Ona se nedavno javno pobunila da neće da radi protivzakonito po usmenim nalozima šefa VJT Stefanovića. Čistka tužiteljki jer rade svoj posao“, napisala je Tepić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari