Saslušanje aktivista u Novom Sadu odloženo, pred tužiocem opet u januaru 1Foto: A. L./ Danas

Odloženo je danas saslušanje novosadskih aktivista, zbog incidenata na protestu ispred Skupštine Vojvodine u julu ove godine, na zahtev njihovih advokata, a novo saslušanje u Osnovnom javnom tužilaštvu zakazano je za 25. januar naredne godine.

Troje od 12 aktivista trebalo je da se izjasni pred tužiocima o krivčnim prijavama koje su dobili, ali su njihovi branioci zatražili odlaganje kako bi se upoznali sa predmetom.

Ostali aktivisti biće saslušani u narednim danima, ali očekuju da će, takođe, dobiti vremena za svoju odbranu.

Aktivistkinja Nina Ciganović kaže kako se radi o „nastavku progona građana koje traje mesecima“, podsetivši da je za godinu dana napisano više od 50 krivičnih i prekršajnih prijava protiv aktivista zbog protivljenja Generalnom urbanističkom planu, gradnje mosta na Šodrošu i drugih aktivnosti.

Saslušanje aktivista u Novom Sadu odloženo, pred tužiocem opet u januaru 2
Foto: A. L./Danas

„Građani se terete za nasilničko ponašanje i napad na službena lica u obavljanju službene dužnosti. Istrage protiv nas su pokrenute nekoliko meseci nakon protesta, dok istražni postupci već četiri meseca nisu pokrenuti protiv pripadnika privatnog obezbeđenja „Intersec“, iako su prijave odmah nakon protesta podnele nevladine organizacije, građani i političke stranke“, rekla je ona.

Kako dodaje, taj dan ispred Skupštine Vojvodine kada se usvajao novi GUP do 2030. godine, zavrtane su im ruke, bacani su na beton, klečali su im na vratovima i pozivali na obračun uz ekstremno pogrdne reči.

„Sve je dokumentovano na snimcima i to smo dostavili tužilaštvu. Međutim, do danas ne uspevamo da probijemo taj zid ignorisanja i dobijemo odgovore. Važno je da kažemo da se ovo nasilje nije prekinulo i sve je brutalnije, što se vidi i po tome šta se dešava na Šodrošu, gde su policija i žandarmerija brutalno intervenisali protiv građana koji su govorili da se tu izvode nelegalni radovi“, navela je aktivistkinja.

Aktivista Petar Holik kaže da je vlast omogućila nasilje prema građanima koji misle drugačije, koji žele da grad bude po meri građana, a ne da služi za bogaćenje. Pritisak vlasti je kako kaže ovim prijavama institucionalizovan.

„Sve institucije sem suda su nam zatvorile vrata. Bukvalno smo se svakoj mogućoj instituciji obraćali. Neverovatno da mi slobodni građani dolazimo u situaciju da treba da se branimo od oštrih optužbi za koje su zaprećene ozbiljne kazne. Da sada razmišljamo da li ćemo da ležimo u zatvoru više godina“

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari