Saslušanje uhapšenog Mirana Pogačara sutra 1Foto: Danas, Gordana Nonin

Kako je list Danas noćas objavio, sinoć je nakon protesta u Novom Sadu uhapšen Miran Pogačar koji je jedan od inicijatora novosadskog protesta i jedini koji se zvanično obraćao prisutnima na Trgu slobode iznevši i zahteve u ime nezadovoljnih građana.

Kako je za naš list potvrdio advokat Veljko Milić koji je sa privedenim Miranom Pogačarom noćas razgovarao u policijskoj stanici “Stari grad”, Pogačaru je određen pritvor najduže do 48 sati.

“Danas sam saznao da će Mirana Pogačara izvesti na saslušanje pred javnog tužioca tek sutra, u petak, iako smo se nadali da će to biti učinjeno već danas i da on neće morati da provede još jednu noć u pritvorskoj jedinici. On se tereti za nasilničko ponašanje i navedeno je da “je u više navrata uz pomoć megafona pozivao na uništavanje gradske imovine”, izjavio je za Danas advokat Veljko Milić.

Po njegovim rečima, brojni snimci sa jučerašnjih protesta, objavljeni na društvenim mrežama i u medijima, dokaz su da Miran Pogačar nijednog trenutka nije pozivao prisutne na nasilje i vandalizam. Takođe, advokat je potvrdio da je prema Pogačaru noćas ponašanje policije bilo po proceduri.

Miran Pogačar je aktivista Združene akcije “Krov nad glavom” i na jučerašnjem protestu u Novom Sadu je upravo on smirivao situaciju kada je došlo do verbalne rasprave između prisutnih građana i jedne grupe mladića koji su uzvikivali parole “Kosovo je srce Srbije” i njega ometali u govoru sa spomenika Svetozaru Miletiću, sa kojeg je Pogačar iznosio zahteve i obraćao se prisutnika.

Njegove kolege iz Združene akcije “Krov nad glavom” izjavili su ranije danas za Radio 021 da očekuju i “ništa drugačije ne prihvatamo, da će ubrzo nakon saslušanja biti pušten“. 

„Taj čovek sa čela sinoćnje kolone niti jednom nije pozvao prisutne na bilo kakvo nasilje. Nije bacio ni jedan kamen, niti dao bilo kakav povod za vandalizam, rušenje, paljenje i lomljenje objekata po gradu. Šta više, da on nije bio taj koji je, kad god bi krenulo nasilje, kolonu usmeravao na drugu stranu, da mirno nastavi dalje, grad bi stradao još više. Podsećamo, što i mnogi snimci u medijima dokazuju, na samom početku protesta pojavile su se, nama nepoznate, grupe iz desničarskih organizacija. Pokušali su u nekoliko navrata da protest preuzmu. To im nije pošlo za rukom, tenzija jeste bilo, ali nije eskaliralo. Međutim, u jednom momentu su se pojavili neki treći, nepoznati svima, svakako instruisani i i od vlasti poslati da izazovu nerede, kako se to već radi, i nezaustavljivo nasilje se razbuktavalo“, istakli su iz ZA „Krov nad glavom“ za Radio 021.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari