Sastanak rektora Beogradskog univerziteta sa ministarkom prosvete: Hitno doneti zakon o finansiranju visokog obrazovanja 1Foto: Univerzitet u Beogradu

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić sastao se danas sa ministarkom prosvete Slavicom Đukić Dejanović sa kojom je razgovarao o dve trenutno najvažnije teme u oblasti visokog školstva, a to su finansiranje visokog obrazovanja i nastavnička zanimanja, saopšteno je sa Univerziteta.

Sastanak je održan na inicijativu rektora.

On je ministarki prosvete uručio dve platforme Univerziteta u Beogradu (UB) u vezi sa ovim temama, koje je ranije ove godine jednoglasno usvojio Senat Univerziteta.

Đokić je informisao ministarku o aktuelnim teškoćama koje veći broj fakulteta Univerziteta u Beogradu ima u vezi sa finansiranjem, materijalnim troškovima i visinom zarade zaposlenih, istakavši potrebu da se u što kraćem roku nastave razgovori o novom zakonu o finansiranju visokog obrazovanja, navedeno je u saopštenju.

U vezi sa malim brojem studenata na nastavničkim zanimanjima na nekoliko fakulteta UB, i posledično nedostatkom stručnog kadra za rad u školama u Srbiji, Đokić je ukazao na neophodnost da se ovo pitanje posmatra kao prioritetno u oblasti obrazovanja.

Ministarka prosvete najavila je da će, na predlog rektora, do kraja godine organizovati sastanak sa dekanima fakulteta na kojima nastavnički smerovi imaju malo studenata.

U vezi sa finansijskim poteškoćama u funkcionisanju fakulteta, izrazila je razumevanje i predložila nekoliko koraka koji bi trebalo da vode ka zadovoljavajućim rešenjima, piše u saopštenju.

Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, to znači da će u najkraćem mogućem roku biti organizovan sastanak sa premijerkom Anom Brnabić da bi se pokrenuli ozbiljni razgovori o novom zakonu o finansiranju visokog obrazovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari