Ansambl Narodnog pozorišta Užice premijerno će 12. marta od 20 časova na velikoj sceni izvesti komad „Smećarnik“ Koste Peševskog u režiji Stevana Bodrože. Dramaturgiju potpisuje Olga Dimitrijević, scenografiju Marijana Zorzić Petrović, kostime je osmislila Snežana Kovačević, a scenski pokret Ivica Klemenc.


Radnja satiričnog komada, koji se prvi put postavlja u domaćem teatru i za čiji tekst je Peševski dobio nagradu „Slobodan Selenić“, smeštena je u kafiću, u jednom danu, tokom demonstracija, u atmosferi koju čine policajac, putnik koji decenijama čeka vizu, besposličar, pijanac sa psom, prostitutka koja je u stvari službenica BIA, huligani koje BIA regrutuje, kostimirani četnik – učesnik demonstracija, a koje su pokrenuli različiti motivi da učestvuju u protestima. Gledalac će biti u prilici da u takvoj paranoidnoj stvarnosti, kroz crnohumornu pozorišnu formu, svedoči o našem mentalitetu i realnosti, koju nikako da promenimo.

Iako je nastao u vreme učestalih demonstracija i rušenja Beograda tokom dvehiljaditih, tekst korespondira sa sadašnjicom, jer se, kako objašnjava reditelj Bodroža, bavi matricom naše stvarnosti, bez obzira na to koja je politička opcija na vlasti.

– Nije toliko bitno što je tekst nastao 2008. ili 2009. godine i što govori o tada aktuelnom trenutku, kada su bile učestale demonstracije u Beogradu i kada je Beograd uništavan. Mi sada ne živimo u takvom vremenu, ali tekst prikazuje matricu po kojoj se odigrava naša stvarnost u kojoj ima mnogo paranoje, straha, nepoverenja… Ne znamo ko koga prisluškuje, ko se koga plaši, ko za koga radi i tekst pokazuje zašto se naše društvo vrti ukrug, nesposobno da se promeni, nezavisno od ideologija i političkih opcija na vlasti – navodi reditelj Bodroža, dodavši da je u tekstu prepoznao i komične elemente slične Nušićevim.

– Humor je lekovit i često je u našem narodu, kao i na celom Balkanu, način opstanka, jer se smejemo nedaćama da bismo mogli da ih izdržimo i to je jedna od važnih odrednica teksta – istakao je Stevan Bodroža.

Istakavši da je mnogo razloga za inscenaciju tog teksta u užičkom teatru, umetnički direktor Nemanja Ranković je naveo da su neki od njih nastojanje tog ansambla da promoviše domaće pisce, ali i potreba da postavi pitanje o tome koliko su danas aktuelne teme o našem mentalitetu, poput onih o kojima je pisao Dušan Kovačević u svom „Balkanskom špijunu“.

Glumac Nemanja Hadži Jovanović, koji igra policajca koji isuviše ozbiljno shvata sopstveni posao, istakao je da svi likovi u komadu veruju u pogrešan sistem vrednosti, te da su odabrali da budu doušnici kako bi nadoknadili sopstvene nedostatke, poručivši da uvek postoji mogućnost ličnog izbora.

Osim Jovanovića, u komadu igraju Vahidin Prelić, Goran Šmakić, Igor Borojević, Momčilo Murić, Tanja Jovanović, Slobodan Ljubičić, kao i polaznici škole glume Tanje Jovanović. Reditelj je zamislio da glumci i gledaoci budu zajedno na sceni, zbog čega je broj mesta ograničen, a reprizna izvođenja su najavljena za 13, 14. i 20. mart.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari