Ambasador Zimbabvea u UN Bonifejs Čidjausiku izjavio je juče, uoči razmatranja izveštaja o situaciju u Zimbabveu u Savetu bezbednosti UN, da ko god odnese pobedu na predsedničkim izborima u Zimbabveu moraće da formira vladu nacionalnog jedinstva. Čidjausiku je dodao da nijedna strana neće imati potpunu kontrolu nad parlamentom.

Ambasador Zimbabvea u UN Bonifejs Čidjausiku izjavio je juče, uoči razmatranja izveštaja o situaciju u Zimbabveu u Savetu bezbednosti UN, da ko god odnese pobedu na predsedničkim izborima u Zimbabveu moraće da formira vladu nacionalnog jedinstva. Čidjausiku je dodao da nijedna strana neće imati potpunu kontrolu nad parlamentom. Prema njegovim rečima, saradnja među političkim liderima iz rivalskih strana je moguća i ukazao na primer Kenije, gde je postignut sporazum o podeli vlasti pošto je u postizbornom nasilju stradalo 1.500 ljudi. Izborni zvaničnici izjavili su da će proces verifikacije rezultata predsedničkih izbora početi nakon objavljivanja rezultata parlamentarnih izbora. Čidjausiku je odbacio kao „potpuno netačan“ argument da će odlaganje dati vremena Mugabeovoj partiji Zanu PF da lažira rezultate.
Opozicioni Pokret za demokratske promene (MDC) pozvao je UN da pošalju specijalnog predstavnika i upozorio predsednika Roberta Mugabea da nasilje protiv opozicionih aktivista predstavlja „zločine protiv čovečnosti“. MDC je saopštio da je 15 njegovih pristalica ubijeno od izbora dok je na stotine prisiljeno da napusti svoje domove. Mugabeovi saveznici tvrde da su izveštaji o nasilju u zemlji preuveličani. Dve frakcije MDC saopštile su u ponedeljak da će se udružiti kako bi zadobili većinu u parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari