FILOZOFSKI FAKULTETfoto BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Savet Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu je danas tražio od Vlade Srbije da razmotri svoju odluku o imenovanju članova tog tela navodeći da su kulturni i naučni doprinosi nekih od njih „upitni i nenaučni“.

Savet tog fakulteta poslao je dopis Vladi u vezi sa imenovanjem članova Saveta fakukulteta Univerziteta u Beogradu, uz ocenu da u tom telu treba da budu osobe koje će na najbolji način doprineti radu Univerziteta, što „nije slučaj sa imenovanim pojedincima“.

Podseća se da u to telo mogu biti imenovane istaknute ličnosti u oblasti umetnosti, nauke, kulture i privrede, ali se ipak među imenovanima nalaze pojedinci koje ne ispunjavaju kriterijum „zbog sumnji i optužbi za kriminalne aktivnosti i postignuća stečena po političkim kriterijumima“.

„Time se urušava bazični sistem vrednosti na kojem bi društvo moralo da počiva i ugrožava se ne samo razvoj Univerziteta, već i celog društva. Od Univerziteta se očekuje da pruži obrazovanje zasnovano na demokratskim i humanističkim vrednostima, na poštovanju ljudskih prava, kulturi dijaloga i akademskim standardima. Ovim imenovanjima upućuje se upravo suprotna poruka i ova važna misija Univerziteta se znatno otežava“, ukazuje Savet u dopisu.

Ocenili su i da „ne samo da su neki od njihovih naučnih i kulturnih doprinosa upitni“, već da su i „suštinski nenaučni, tj. pseudonaučni ili politikantski“.

Među onima koje je Vlada Srbije imenovala u savete fakulteta u Srbiji nsu vođa nekadašnje paravojne formacija „Beli orlovi“ Dragoslav Bokan, generalni sekretar Vlade Novak Nedić, nekadašnji funkcioner Socijalističke partije Srbije i službenik Državne bezbednosti Uroš Šuvaković, pravni savetnik Slobodana Miloševića tokom suđenja u Hagu Branko Ristić i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari