Savet UN za ljudska prava uputio Srbiji 268 preporuka 1Foto: (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Savet UN za ljudska prava, koji je danas usvojio izveštaj o Srbiji, uputio je 268 preporuka, od kojih je delegacija Srbije odmah prihvatila 200, saopštilo je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

O preostalih 68 preporuka koje je Srbija dobila u okviru 4. ciklusa Univerzalnog periodičnog pregleda, Vlada Srbije će se izjasniti do jesenjeg zasedanja Saveta UN za ljudska prava, na kojem će biti usvojen konačni izveštaj o Srbiji, navodi se u saopštenju.

Delegacija Srbije prihvatila je one preporuke čije je sprovođenje već započelo ili su procesi planirani Programom rada Vlade Srbije.

„To su preporuke u oblasti antidiskriminacije, zaštite od porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, unapređenja prava i položaja dece i mladih, žena, osoba sa invaliditetom, nacionalnih manjina, medijskih sloboda, slobode okupljanja i izražavanja, kao i preporuke iz oblasti pravosuđa“, navodi se u saopštenju.

Izveštaj je sačinilo Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u saradnji sa drugim ministarstvima, specijalizovanim kancelarijama, parlamentom i nezavisnim institucijama, za period od 2018. do 2023. godine.

Radnu grupu Saveta UN za ljudska prava, koja je usvojila izveštaj, činili su predstavnici SAD, Kostarike i Gabona.

Savet UN za ljudska prava je pozdravio napore koje je Srbija sprovodila u prethodnih pet godina unapređivanjem institucionalnog i normativnog okvira u oblasti zaštite i ostvarivanja ljudskih prava, navodi se u saopštenju Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

U ime delegacije Srbije obratio se ambasador u Stalnoj misiji Srbije pri UN i drugim međunarodnim organizacijama u Ženevi, Dejan Zlatanović, koji je istakao čvrstu volju Srbije da nastavi saradnju sa svim mehanizmima UN za ljudska prava i predano radi na sprovođenju dobijenih preporuka u okviru tog Univerzalnog periodičnog pregleda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari