Đukić Dejanović: Rani brakovi prekidaju detinjstvo 1Foto: Ministarstvo za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da su maloletnički brakovi i trudnoće razlog visokog indeksa prekinutog detinjstva, kao i da su uočeni najgori oblici dečjeg rada, i predočila da je gotov Nacrt zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta.

Đukić Dejanović predsedavala je Petoj sednici Saveta za prava deteta na čijem dnevnom redu će, kako je rekla, biti tekst Nacrta zakona o pravima deteta i zaštitniku prava deteta, koji je objavljen na sajtu ministarstva. Dejanović je novinarim u Palati Srbija pred početak sednice izjavila da će se razgovarati i o najgorim oblicima rada dece u Srbiji.

Ocena međunarodnih organizacija iz 2017. je da je Srbija napravila napredak u prepoznavanju problema dečjeg rada i u objedinjenju rada na tom planu policije, centara za socijalni rad i inspekcije, rekla je Dejanović. Uvek ćemo najosetljiviju decu, kao što su romska, posebno analizirati, dodala je. Dejanović je upozorila da najgori oblici dečjeg rada postoje u porodicama koje ne razumeju da je to problem, već se ponose time da je njihovo dete radno. Prema njenim rečima, ako dete duže od dva sata nedeljno radi teške fizičke poslove izloženo je najgorim oblicima dečjeg rada.

Zaključeno je, ukazala je Dejanović, da je broj maloletničkih brakova i trudnoća razlog visokog indeksa prekinutog detinjstva, što je, uz nedovoljnu edukaciju, zadatak za nadležne.

U radu sednice učestvovala je i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović, koja je istakla da se razvijenost jedne zemlje meri ekonomijom, ali itekako i pravima dece. Ona je ukazala da se Koordinaciono telo, na čijem je čelu, sa UNICEF bori protiv nasilja nad decom i protiv visokog procenata ranih brakova, koji su zastupljeni u Srbiji 6,5 odsto, ali u romskoj populaciji on raste.

Svetski dan deteta 20. novembar u Srbiji će biti obeležen simbolično pod sloganom „Plavo za svako dete“ i tog dana će zgrade institucija i mostovi biti plavo osvetljeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari