Savet za štampu: Pet listova prekršilo Kodeks u izveštajima o otetoj devojčici 1Foto: Press centar

Komisija za žalbe Saveta za štampu utvrdila je večeras na sednici da su dnevni listovi Alo, Kurir, Informer, Srpski Telegraf i Blic i njihovi portali prekršili više tačaka Kodeksa novinara Srbije pri izveštavanju o otmici i pronalasku maloletne devojčice.

U seriji tekstova ovi mediji su prekršili odredbe koje obavezuju novinare i urednike da razlikuju činjenice od nagađanja, zahtevaju poštovanje integriteta ljudi o kojima pišu, kao i obavezu koja novinaru nalaže da osigura da dete ne bude ugroženo zbog objavljivanja njegovih ličnih podataka.

U nekoliko tekstova prekršena je i odredba koja se odnosi na zloupotrebu tuđih emocija, time što su prenošene izjave porodice otete devojčice.

Aleksandra i Robert Karimanović podneli su žalbu protiv serije tekstova objavljenih u listovima Alo, Kurir, Informer i Srpski Telegraf. Na iste tekstove se žalilo i Ministarstvo kulture i informisanja.

Međutim, iako nisu ovlašćeni da podnose žalbe, one su pristigle i od Autonomnog ženskog centra i od većeg broja građana, a kako je na sednici rečeno, do sada se nije desilo da objavljeni tekstovi izazovu ovoliku reakciju javnosti.

U svom odgovoru, redakcija Alo-a upitala je da li je legitimno da roditelji podnesu žalbu i navode da su svi podaci objavljeni u cilju pronalaska devojčice.

Jelka Jovanović, predstavnica Asocijacije medija, navela je da su roditelji „legitimisani da štite interes svog deteta kome je nanesena šteta za ceo život“.

Ona dodaje da nakon što je devojčica pronađena više nema opravdanja za objavljivanje njenih fotografija i podataka, kao i da treba da se ispita ko je medijima prosledio podatke iz istrage.

Savet za štampu: Pet listova prekršilo Kodeks u izveštajima o otetoj devojčici 2
Foto: Press centar UNS

Kurir je takođe navode o kršenju Kodeksa naveo kao neosnovane jer objavljene informacije devojčicu nisu izložile riziku, a bilo je bitno objaviti ih zarad buđenja svesti javnosti, dok se Informer i Srpski telegraf nisu oglašavali.

Mreža organizacija za decu Srbije podnela je povodom istog slučaja žalbu na nekoliko desetina tekstova objavljenih u listovima Alo, Informer, Kurir, Srpski telegraf i Blic. Komisija je jednoglasno odlučila da je Kodeks prekršen.

U svom odgovoru redakcija Blica, navela je da je pitanje koliko njihov list loše utiče na decu jer nije njima namenjen, kao i da su sve objavljene informacije u skladu sa Kodeksom novinara.

Vida Petrović Škero, sudija Vrhovnog suda u penziji, ovaj odgovor ocenila je kao nedopustiv i upitala Blic „da li to znači da će povući svoje novine ili mi treba da prestanemo da vodimo decu tamo gde mogu da ih vide?“ Takođe, Škero je dodala da su novine dostupne deci i da „mediji uvek treba da razmišljaju da deca to mogu da vide“.

Zorica Višnjić, predstavnica Lokal presa, navela je da se pokazalo da je ovim medijima „interesovanje javnosti bilo ovde iznad interesa javnosti“ i da je potrebno da se poradi na medijskom opismenjavanju građana.

Komisija Saveta za štampu odlučivala je i o žalbi Vide Petrović Škero protiv portala Pinka, Republike, Srbije Danas i lista Informer, jer su preneli otvoreno pismo Željka Mitrovića u kojem on Dragana Đilasa naziva pogrdnim imenima, što je Komisija ocenila kao klevetu i povredu dostojanstva uz prekršaj pet tačaka Kodeksa.

Na dnevnom redu je bila i žalba Ministarstva kulture i informisanja protiv lista Blic povodom tekstova oko slika koje se trenutno nalaze u Belom dvoru, a treba da budu vraćene muzejima. Autorka tekstova tražila je dodatne informacije od Ministarstva, a kako je odgovor uvek bio da rade na tome, okrenula se anonimnim izvorima.

Utvrđeno je, međutim, da je Blic ovim tekstom prekršio Kodeks novinara Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari