Savet za Štampu: Ko nas je izbacio iz Medijske strategije? 1Foto: Logo

Upravni odbor Saveta za štampu saopštio je da najoštrije protestuje što je iz Nacrta Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Srbiji izbačeno to telo i očekuje da Vlada objasni ko je pisao tekst koji je poslat u Brisel, a sa kojim članovi radne grupe uopšte nisu bili upoznati.

Kako se navodi u saopštenju Upravnog odbora Saveta za štampu, u delu Strategije koji se odnosi na projektno sufinansiranje bilo je predviđeno da poštovanje etičkih standarda bude obavezujući kriterijum, odnosno da štampani i onlajn meidji koji konkurišu za javna sredstva moraju da prihvate nadležnost Saveta za štampu.

Savet za štampu je, na predlog televizija Vranje i Bujanovac, zamenjen rečima „samoregulatorno telo“, dodaju oni.

Prihvaćeno je obrazloženje da je reč o „nedopustivom favorizovanju jednog samoregulatornog tela“, uprkos tome što je Savet za štampu jedino samoregulatrno telo koje se bavi medijskom etikom, što je konstatovano i u prethodnoj medijskoj strategiji, ali i u nacrtu ove, u opisu stanja.

Kako se ističe u saopštenju, brisanjem Saveta za štampu i uvođenjem nekog neodređenog samoregulatornog tela anonimni autor izmena Strategije je jednim potezom obesmislio i omalovažio sve napore tog tela u proteklih osam godina da unaprede profesionalne standarde i građanima pružimo zaštitu od lošeg novinarstva.

„Sumnjamo da se iza ove promene krije namera medija koji najčešće krše Kodeks i ne priznaju nadležnost Saveta za štampu da osnuju svoja samogerulatorna tela i time legalizuju zloupotrebu državnog novca, što je Vlada, izmenom u tekstu Straterije, očigledno podržala. Od Vlade Srbije zato očekujemo da otkloni naše sumnje time što će prihvatiti tekst koji je utvrdila radna grupa“, zaključuje Upravni odbor ovog tela u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari