Savet za štampu: Mediji prekršili Kodeks objavljujući fotografije raskomadanih tela 1Foto: Press centar

Dnevni listovi Alo, Kurir, Informer, kao i portali Srpskog telegrafa i Telegraf.rs prekršili su Kodeks novinara Srbije, objavljujući fotografije raskomadanih tela žrtava Velje Nevolje, jednoglasno je ocenjeno na sednici Komisije za žalbe Saveta za štampu prošle sedmice.

Članovi Komisije ocenjivali su više tekstova pominjanih medija po žalbi organizacije Prijatelji dece Srbije.

Mediji su, kako je ocenjeno, prekršili tačke Kodeksa novinara Srbije, po kojima je novinaru zabranjeno da koristi neprimerene, uznemiravajuće, pornografske i sve druge sadržaje koji mogu imati štetan uticaj na decu, a dužan je da poštuje i štiti prava dece, žrtava zločina, osoba sa hendikepom i drugih ugroženih grupa.

Članovi Komisije za žalbe su zaključili da postoji javni interes da se zna za postojanje organizovane kriminalne grupe, pogotovo što je vezana za navijački klub jednog od najvećih sportskih društava, koji se delom finansira iz javnih prihoda.

Prema mišljenju Komisije, postojao je i opravdani interes javnosti da bude obaveštena o težini zločina koji im se stavljaju na teret. Međutim, iznošenjem pojedinosti brutalnosti, objavljivanjem fotografija iskasapljenih tela žrtava i naslovima koji sadrže opise ubistava i mučenja, otišlo se u najprizemniji i uznemirujuću senzacionalizam.

Komisija takođe smatra da je podnosilac žalbe u pravu kada tvrdi da je nije prihvatljiv čest izgovor medija da ti tekstovi nisu namenjeni deci i, pogotovo, prebacivanje odgovorosti isključivo na roditelje, koji bi trebalo da kontrolišu kakve medijske sadržaje prate njihova deca.

„Ovo je naročito zbog toga što su uznemirujući sadržaji objavljeni i na naslovnim stranama, tako da je moglo da ih vidi svako dete koje prolazi pored kioska ili nešto kupuje na njemu. Isto je i sa objavama na portalima – postavljene su i dostupne“, navodi se u odluci Komisije.

Organizacija Prijatelji dece Srbije žalbu podnela je jedinstvenu žalbu zbog tekstova i fotografija objavljenih od 18. jula do 16. avgusta 2021. godine u osam medija.

U žalbi je navedeno da su ovi mediji, načinom izveštvanja o zločinima Belivukovog klana, izvršili ekstremno negativan uticaj na emocionalni, moralni, intelektualni i socijalni razvoj svakog deteta koje se našlo izloženo ovim sadržajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari