Savet za štampu nije doneo odluku da li je prekršen Kodeks u kolumni Marka Vidojkovića 1Foto: Press centar

Članovi Komisije za žalbe Saveta za štampu nisu doneli odluku o tome da li je u kolumni Marka Vidojkovića u dnevnom listu Danas prekršen Kodeks novinara Srbije.

Žalbe Savetu za štampu zbog diskriminacije Roma podneli su Udruženje građana Roma i Inicijativa A11, ali na večerašnjoj sednici Komisije za žalbe nije bilo dovoljno glasova da bi se donela odluka. Četiri člana Komisije glasala su da je prekršen Kodeks, a četiri da nije.

Svi su bili složni da je jasno da nije postojala namera autora teksta ni redakcije Danasa da diskriminiše romsku manjinu i da je redakcija postupila ispravno što je uklonila tekst i izvinila, ali su neki smatrali da je tekst bio pogrešno formulisan.

Vida Petrović Škero rekla je da nema kršenja Kodeksa i dodala da se ne radi o klasičnom novinarskom tekstu već o kolumni.

„Tekst je očigledno imao cilj da pokaže zloupotrebu ugrožene kategorije, kao način da se bori protiv diskriminacije. Mi smo licemerno društvo, jer svi znamo kako žive, a ne smemo to da kažemo. Vidim opasnost od ćutanja“, istakla je Petrović Škero.

Sa njom se složila i druga članica Komisije Zorica Višnjić koja je istakla da je Marko Vidojković pisac i da je ukazao ironijom i cinizmom kakav odnos vlast ima prema ranjivoj grupi koja se često zloupotrebljava, jer svaka vlast računa na njihove glasove a ne čini ništa da reši njihove egzistencijalne probleme.

„U tekstu sam osetila empatiju, ne vidim ništa diskriminatorsko“, naglasila je Višnjić.

Zlatko Čobović je ocenio da je kolumna satirična i ironična.

„Ne vidim diskriminaciju, govor mrženje, širenje stereotipa, već da je opisana realnost koju svako može da vidi“, rekao je on, dok je Vlado Mareš dodao da je u celoj priči važna reakcija redakcije Danasa koja je postupila ispravno nakon objavljenog teksta.

Tamara Skrozza delimično se složila sa svima, ali je istakla da ipak mora da glasa da je prekršen Kodeks novinara Srbije.

„Ako je nešto istina, to ne znači da je uvek u skladu sa Kodeksom i Romi su se osetili povređenima sa razlogom. Mora da se ukaže na ozbiljan problem jer postoje zloupotrebe etničkih manjina. Velika je hrabrost Marka Vidojkovića i Danasa što su na to ukazali, ali je to moglo na drugačiji način. Mislim da nisu bili svesni opasnosti i posledica ovakvih formulacija. Tekst je značajan, ali moram da glasam da je Kodeks prekršen“, ocenila je Skrozza, a sa njom se složili i Jelena Petković, Dragan Đorđević i Olja Milošević.

Iz rasprave i odlučivanja su bili izuzeti Jelka Jovanović i Bojan Cvejić koji su zaposleni u listu Danas na koji su se žalbe odnosile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari