Savez Srba iz regiona traži protest Dačića Hrvatskoj zbog spora oko ćiriličnog pisma na spomeniku 1foto FoNet Ana Paunković

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta je danas tražio da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić svom hrvatskom kolegi Gordanu Grliću Radmanu uputi najoštriji protest zbog, kako je naveo, „novog izliva mržnje prema Srbima“.

Direktor Komunalnog preduzeća u dalmatinskoj opštini Vrsi pored Zadra Zdenko Kojić tražio je od starije Srpkinje u selu Poljica da u roku 15 dana ukloni ćirilicu sa nadgrobne ploče jer, naveo je Linta u saopštenju, „Srba u toj opštini tobože nema više od trećine od ukupnog broja stanovnika kako formalno pravno stoji u Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina“ na uptrebu njihovih prava, te i pisma.

Kako navodi Linta, navedena zakonska odredba, na koju se poziva Кojić, može se primeniti kad je u pitanju samo službena upotreba srpskog jezika i ćirilice.

„Koliko je poznato, prvi put jedan zvanični organ u Hrvatskoj traži uklanjanje ćirilice sa nadgrobnih spomenika što je suprotno Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Okvirnoj konvenciji za zaštitu nacionalnih manjina i Ustavu Hrvatske“, piše Linta.
Dopis sa zahtevom za prmenu pisma na spomeniku je 12. septembra upućen Srpkinji koja ga je podigla umrlom suprugu. Na spomeniku su njegovo ime i prezime ispisani ćirilicom.

Linta piše da je grobnica porodična stvar i da pojedinac ima pravo da na nadgrobnom spomeniku napiše ime i prezime ćirilicom ili da se na porodičnoj kući postavi ploča sa godinom kada je podignuta i imenom onog ko je sagradio napisanim na ćirilici, a takve stvari se ne mogu regulisati Zakonom jer se radi o univerzalim ljudskim pravima.

Linta ističe da je ćirilica neodvojivi deo života i tradicije Srba u Hrvatskoj koja se u najvećoj meri ne poštuje u praksi.

„Pravo na ćirilično pismo je stečeno pravo, a stečena prava po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i međunarodnim konvencijama ne smeju da se dovode u pitanje. Potpuno je jasno i to potvrđuju brojne činjenice da u slučaju Poljica i širom Hrvatske postoji namera da se izbrišu tragovi postojanja srpskog naroda koji je devedesetih godina prošlog veka doživeo sistematsko etničko čišćenje“, navodi on.

Linta ističe pozitivan odnos Hrvatske prema italijanskoj nacionalnoj manjini koja u Istri ima sva prava bez obzira što je zastupljenost te manjine u samo jednom gradu iznad 33 odsto.

U gradovima gde oni žive, dodao je, sve table su dvojezične i italijanski jezik je u službenoj upotrebi, a posebno niko ne dovodi u pitanje natpise na nadgrobnim spomenicima na italijanskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari