Na Evropskom prvenstvu u pauerliftingu u disciplini „ben press“ (podizanje tegova iz ležećeg položaja), koje od 20. do 25. maja održano u Knjaževcu, trojica srpskih takmičara postigli su vrhunske rezultate.

Rade Savić je postavio novi svetski rekord podigavši 290 kilograma i time nadmašio svoj prethodni rekord za 15 kilograma, čime je postao još jednom apsolutni pobednik Evropskog prvenstva u konkurenciji 120 takmičara. Drugo mesto osvojio je Kiril Golberg iz Rusije sa podignutih 260 kilograma, dok je treće mesto osvojio Fredi Gonzales iz Španije, koji je podigao 250 kilograma.

– I ovo takmičenje pokazalo je da smo među sportskim nacijama i u ovoj novoj disciplini dizanja tegova. Očekujemo podršku države našem savezu, jer očekujemo da pauerlifting vrlo brzo postane i olimpijski sport – objašnjava Rade Savić, neformalni selektor reprezentacije Srbije u ovom sportu gde dominira snaga.

Poseban uspeh u kategoriji do dvadeset godina postigao je takmičar iz Vranja Stefan Manasić. On je u prvom pokušaju podigao 180 i nadmašio do tada važeći svetski rekord za deset kilograma.

– Nisam se time zadovoljio, pa sam u drugom pokušaju podigao 190, a potom i dve stotine kilograma, čime sam svetski rekord popravio za 30 kilograma – objašnjava za Danas ovaj skromni mladić iz Vranja, koji iz godine u godinu postiže u ovom sve popularnijem sportu u Srbiji vrhunske rezultate. On je na EP u Knjaževcu proglašen za najjačeg takmičara u konkurenciji do 20 godina. Još jedan Vranjanac, Dejan Tasić, u konkurenciji seniora osvojio je prvo mesto podigavši najpre 180, pa potom 190 i na kraju 195 kilograma, čime je postavio novi državni rekord u svojoj kategoriji. Na EP u Knjaževcu učestvovalo je čak 259 takmičara iz 23 evropske zemlje. Već narednog vikenda pred Radetom Savićem i Stefanom Manasićem naći će se novi izazov, jer će u Budimpešti biti održano Svetsko prvenstvo u svim kategorijama pauerliftinga.

– Nadam se novim rekordima i mislim da smo spremni za to – zaključuje Manasić. Evropski i svetski rekordi za sada u Vranju sem medija nemaju dovoljnu pozornost nadležnih iz Sportskog saveza, što ilustruje i činjenica da je za EP u Knjaževcu Manasiću i Tasiću odobreno samo 10.000 dinara iz gradske institucije koja treba da brine o aktivnostima svih sportista. Za predstojeće SP u Budimpešti Sportski savez Vranja nije izdvojio nijedan dinar, pa će se takmičari snalaziti kako znaju i umeju i oslanjati na podršku roditelja u prvom redu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari