Savo Manojlović: Rudari rade za male plate i ugrožena im je bezbednost 1Foto: FoNet/Milica Vučković

Povodom štrajka rudara u devet rudnika u Resavici, direktor kampanja pokreta „Kreni-Promeni“ Savo Manojlović istakao je da zahtevi rudnara jesu opravdani i da je reč o ljudima koji rade izuzetno težak posao za koji su malo plaćeni dok kompanije koje upravljaju rudnicima istovremeno imaju ogromne prihode.

„Naši rudari po pravilu rade za jako male plate, a uslovi rada često ne ispunjavaju ni elementarne uslove bezbednosti. U Srbiji nisu ispunjeni minimalni zakonski uslovi i svedočimo čestim nesrećama u rudnicima koji, na sve to uglavnom ne ispunjavaju ni osnovne ekološke uslove“, rekao je Manojlović.

Od podseća da je vlast loše stanje u rudnicima širom Srbije pokušala više puta da prikrije neistinama kada je njega i „Kreni-Promeni“ kako je rekao, lažno optuživala da se zalažu za zatvaranje svih rudnika.

„Niko nikada nije tražio zatvaranje postojećih rudnika u Srbiji. Tražili smo i tražimo samo da se poštuje zakon. U postojećim rudnicima potrebno je primeniti savremenu tehnologiju, zaštiti životnu sredinu u kojij se rudnici nalaze, obezbediti rudarima bezbedne uslove rada kako bi se smanjila opasnost od nesreća i naravno da tim ljudima treba dati pristojnu zaradu kakvu i zaslužuju“, naveo je Manojlović.

Manojlović je ukazao da je druga priča kod otvaranja novih rudnika, tamo gde se, kako kaže, meštani bune i gde stručnjaci i institucije poput Srpske akademije nauke i umetnosti jasno ukazuju da bi otvaranje pojedinih rudnika, npr. bora i litijuma dovelo do ekološke katastrofe.

„U tim mestma imate ljude koji dobro žive od svog rada i od zemlje, a vlast vrši pritisak na njih da se odsele. Kada obilazite sela poput Lukavaca kod Valjeva ili Nedeljice kod Loznice, možete videti da se na ljude vrši ozbiljan psihički pritisak. Mene način na koji se oni pritiskaju, ucenjuju i od nekih vrši otkup imanja, podseća na način na koji su se proterivali ljudi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i na Kosovu. Vlast mimo zakona dozvoljava komapnijama da uništavaju zemlju, a na ljude po selima vrši kontinuirani pritisak. Političari na taj način saučestvuju u proterivanju sopstvenog naroda“ zaključio je Manojlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari