Savo Štrbac: Hrvati svojima najviše sudili za ratne zločine pred prijem u EU 1Savo Štrbac Foto: Wikipedia/Medija centar Beograd

Savo Štrbac, direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” pozdravio je izjavu haškog tužioca Serža Bramerca da Hrvatska nije voljna da krivično goni hrvatske počinioce ratnih zločina.

Štrbac za Danas kaže da je očekivao takvu izjavu Bramerca, jer je u potpunosti istinita.

Bramerc je, podnoseći redovan izveštaj Savetu bezbednosti UN u Njujorku, rekao da je sveopšti utisak da u Hrvatskoj danas postoji volja da se zadovolji pravda za hrvatske žrtve, ali ne i za žrtve drugih nacionalnosti.

Štrbac za naš list podseća da je Haški tribunal Hrvatskoj predao kompletnu dokumentaciju o zločinima nad Srbima tokom “Oluje” koja nije bila obuhvaćena protiv hrvatskih generala kojima se sudilo u Hagu.

“Iz Haga su rekli da nikada nisu dobili odgovor da li su Hrvati nešto preduzeli na osnovu te dokumentacije”, ukazuje Štrbac.

Naš sagovornik ističe da je “Veritas” nedavno objavio publikaciju “Procesuiranje ratnih zloina počinjenih tokom rata u hrvatksoj 91-95.”

– Tu smo naveli da je oko 3.700 osoba procesuirano za zločine na području Hrvatske, plus ono što su procesuirali sudovu u Srbiji, BiH i Crnoj Gori, takođe za zločine na području Hrvatske. Ono što treba istaći jeste da je tu veoma mali broj procesuiranih pripadnika oružanih snaga Hvratske za zločine nad drugima, posebno nad Srbima – naglašava Štrbac.

Kako ukazuje, hvratski sudovi su procesuirali tek 136 pripadnika svojih oružanih snaga.

– Izrečeno je 636 pravosnažnih presuda, od kojih su samo 40-ak za pripadnike hrvatskih snaga, sve ostalo su pripandici JNA, Srpske vojske Krajine, i neki dobrovoljci – navodi Štrbac i dodaje da je oko 30 odsto suđenje bilo u prisustvu optuženih, a svima drugima je suđeno u odsustvu.

Naš sagovornik objašnjava da je Hrvatska pripadnicima svojih snaga najviše sudila pred prijem u Evropsku uniju.

– Čim su ušli u EU prestali su, takoreći, da sude svojima, da sarađuju sa Srbijom na progonu ratnih zločinaca. Ne očekujem da će se nešto promeniti dok je na vlasti HDZ sa svojim koalicionim partnerima. Videli ste kako su reagovali na podizanje beogradske optužnice svojim pilotima za zločine tokom “Oluje”, navodeći da su to njihovi heroji i da će blokirati put Srbiji u EU zbog te optužnice – kaže Savo Štrbac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari