Najpre „pozdrav iz kuhinje“ – uštipci od heljde sa kajmakom, a potom predjelo – marinirani sir sa šumskim travama, pohovani štapići od tikvica, rolovana suva šljiva u slanini sa orasima, pršuta.

Za glavno jelo medaljoni u sosu od pečuraka, pastrmka sa prelivom od putera sa dalmatinskom garniturom, punjeno i rolovano pileće meso sa sezonskim povrćem i na kraju poslastice – pita sa suvim šljivama i čoko-mus sa prelivom od maka. Pobrojani gurmanluci nisu na meniju nekog ekskluzivnog restorana, već specijaliteti koje pripremaju i gostima služe učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini u renoviranom školskom restoranu za praktičnu nastavu.

Učenici i nastavnici te škole dobili su savremen i oplemenjen prostor za praktičan rad, a gosti Zlatibora „proveravaće“ veštinu i ljubaznost budućih kuvara, konobara, poslastičara.

Preuređenje restorana, koji se nalazi u zgradi Turističke organizacije Zlatibor, samo je jedna u nizu aktivnosti sprovedenih u strateškom partnerstvu Programa razvoja privatnog sektora, koji sprovodi Regionalna razvojna agencija Zlatibor, a finansira Vlada Švajcarske, uz podršku Školske uprave Užice, opštine Čajetina i te škole. U obuku učenika, koja je počela u oktobru prošle godine i preuređenje restorana, uloženo je oko pet miliona dinara, s ciljem da se promoviše ugostiteljska profesija i da se u toj školi osnuje Regionalni centar za razvoj kompetencija u ugostiteljstvu.

– Obukom su bila obuhvaćena deca završnih razreda konobarstva i kuvarstva iz škola iz Prijepolja, Užica, Bajine Bašte i Čajetine, a uspostavili smo i saradnju sa hotelom „Palisad“. Uz pomoć stručnjaka, 38 učenika prošlo je obuku od nabavke namirnica i pića, pripreme hrane i posluženja, do upravljanja restoranom – kaže Ruška Dabić, tim liderka Programa razvoja privatnog sektora RRA Zlatibor. Ona je istakla da je bilo potrebno uspostaviti model koji će školi omogućiti da na najkvalitetniji način organizuje praktičnu nastavu, ali da restoran ostvaruje i prihod, koji bi se ulagao u osavremenjavanje nastave.

Zahvalivši se RRA Zlatibor i švajcarskoj vladi na uspešnoj saradnji, direktorka škole Višnja Smiljanić kaže da su učenici tokom obuke dobili značajna znanja i veštine, koje će im pomoći da se zaposle. – Od 19 učenika konobarskog smera pre dve godine, njih 17 se zaposlilo i najlakše se zapošljavaju konobari i kuvari – navela je Smiljanićeva i dodala da škola ima 350 učenika u 15 odeljenja sa kojima radi 40 nastavnika.

Istakavši da Zlatibor poslednjih godina beleži intenzivan turistički razvoj, Arsen Đurić, zamenik predsednika čajetinske opštine, ukazao je na problem nedostatka stručnog kadra u ugostiteljstvu i turizmu. – Uređenje školskog restorana i savremena praktična nastava pomoći će da se reši taj problem i da se mladi zainteresuju za zanimanja konobar, kuvar, poslastičar i druge deficitarne struke. U dva nova hotela ove godine trebalo bi da se zaposli 150 radnika, a nekoliko hotela proširuju svoje kapacitete tako da će i njima biti potreban stručni kadar – poručio je Đurić.

Nagrade

Na Regionalnom sajmu učeničkog preduzetništva, nedavno održanom u Kragujevcu, učenici Darko Šijakić, Dragoslav Cerović, Petar Ivaniš, Nemanja Ljubičić i Lazar Perić osvojili drugo mesto za biznis plan za školsko preduzeće Čajetinka d.o.o. i prvo mesto za proizvode, koje su kreirali tokom praktične obuke. Među tim proizvodima su namazi od zlatiborskog sira sa zelenom ljutom paprikom, sa čokoladom i višnjom, ali i puteri sa šljivom i rakijom, orahom i brusnicom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari