Saznajemo: Ko je najbolji na Šangajskoj listi - Univerzitet u Beogradu, Zagrebu ili Ljubljani? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Univerzitet u Beogradu (UB) nalazi se u gornjoj trećini univerziteta koji su na Šangajskoj listi za 2022. godinu plasirani među visokoškolske institucije u grupi od 401. do 500 mesta, saznaje Danas.

Prema rečima Zorana Nikolića, profesora Fizičkog fakulteta u Beogradu, Beogradski univerzitet zauzeo je 431. mesto, a u odnosu na lane odskočio je za 70 mesta i to zahvaljujući doprinosu akademika Petra Seferovića, koji se nalazi na listi visoko-citiranih istraživača, o čemu je naš list prvi pisao.

Profesor Nikolić izračunao je i tačan položaj dva univerziteta sa prostora bivše Jugoslavije sa kojima se često poredimo: Sveučilište u Zagrebu je ove godine na 447. mestu (prošle godine je ovaj univerzitet bio u grupi od 601. do 700. mesta), dok je Univerzitet u Ljubljani sada na 471. mestu (lane je kao i Beogradski bio plasiran od 501. do 600. mesta).

Među 1.000 rangiranih svetskih visokoškolskih institucija je još jedan univerzitet iz Srbije – Novosadski, koji se, prema rečima Nikolića, zauzeo 960. mesto.

Šangajska lista, iako neformalna, smatra se jednom od najcenjenijih i stvar je prestiža biti na njoj.

Akademsko rangiranje svetskih univerziteta sprovodi šangajski univerzitet Đao Tong od 2003. godine.

Univerziteti su rangirani prema nekoliko kriterijuma, uključujući broj bivših studenata i nastavnika/istraživača koji su dobitnici Nobelove nagrade i Fildsove medalje, broj visoko citiranih nastavnika/istraživača u okviru određene naučne oblasti, broj naučnih radova objavljenih u časopisima Science i Nature, broj naučnih radova objavljenih u časopisima sa Science Citation Index i Social Science Citation Index i akademski doprinos prema navedenim indikatorima u odnosu na broj zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari