SBB uputio zahtev RATEL-u da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G opsege 1Foto: N. Č.

Kompanija SBB, koja posluje u okviru Junajted grupe, podnela je zvanični zahtev Regulatornoj agenciji za elektronske komunikacije i poštanske usluge Srbije (RATEL) da pokrene postupak javnog nadmetanja za 5G opsege.

Uz zahtev, koji je prosleđen i Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, priložena je i studija koju je kompanija SBB sprovela sa međunarodnim stručnjacima i koja dokazuje da bi dodela 5G spektra pružila brojne mogućnosti korisnicima i podstakla konkurenciju i inovacije u zemlji.

SBB vjeruje da su se u Srbiji stekli uslovi za početak aukcije i da je pravo vreme da Srbija krene u korak sa susednim zemljama članicama Evropske unije i obezbedi svoju 5G budućnost.

U potpunosti treba da iskoristimo sve mogućnosti koje razvoj digitalnog društva donosi građanima, a brzo uvođenje 5G usluga je preduslov za to, rekao jeizvršni direktor SBB kompanije Milija Zeković, navodi se u saopštenju.

Dodao je da se SBB u potpunosti zalaže za principe slobodne konkurencije i fer tržišnih uslova, uz istovremenu težnju kompanije da proširi svoje poslovanje na mobilnu telefoniju. u skladu sa zakonskim okvirom.

Vlada Srbije je prethodno nekoliko puta najavila da će aukcija biti održana do marta ove godine, ali je u međuvremenu saopšteno da će nadmetanje biti odloženo za kraj godine zbog ekonomske krize izazvane pandemijom.

SBB je u studiji sprovedenoj u saradnji sa međunarodnim stručnjacima pokazao da bi multi-band 5G mreža i njen dalji razvoj podstakli konkurentnost na lokalnom tržištu i učinili ga dinamičnijim.

Rezultati studije pokazali su da, iako ima značajan potencijal, Srbija zaostaje kada je reč o inovacijama, kao i da su usluge mobilne telefonije koje se pružaju korisnicima u Srbiji skuplje i lošijeg kvaliteta u odnosu na uporedive države članice Evropske unije.

Građani Srbije plaćaju više cene usluga od korisnika u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj za lošiji kvalitet, čak i kada usluge pružaju isti operatori koji posluju u svim navedenim zemljama, kao i u Srbiji, ukazuje SBB.

U studiji se ističe da bez mogućnosti pružanja 5G mreže, operatori ne mogu da pruže podršku rastućem mobilnom saobraćaju i nemaju puno podsticaja za dodatna ulaganja u kvalitet mreže i inovacije.

U tom dokumentu se navode četiri aktivnosti koje RATEL, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, može preduzeti u narednih 12 meseci kako bi obezbedio 5G budućnost Srbije.

Prvi je kreiranje jednostavnog i transparentnog plana za oslobađanje spektra u narednih pet godina, a drugi zakazivanje multi-band aukcije 5G koja će biti otvorena za sve učesnike do kraja 2021. godine.

Na trećem mestu je definisanje uslova licenciranja pogodnih za investitore koji podržavaju i postojeće operatore i potencijalne nove učesnike, a na četvrtom određivanje razumnih iznosa naknada i ostalih uslova koje će dovesti do efikasne raspodele spektra i do njegove dostupnosti svakom ko ima održivi biznis model.

RATEL i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija biće ključni u transformaciji tržišta nakon što RATEL pokrene transparentan i sveobuhvatan postupak aukcije

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari