Šćepanović: Odustati od izgradnje Tiršove 2 na lokaciji iznad autoputa 1Dr Dušan Šćepanović Foto: Radmila Marković

Predsednik Upravnog odbora Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj profesor Dušan Šćepanović pozvao je vlast da odustane od, kako je naveo, protivzakonitog i netransparentnog rešavanja problema skučenosti Klinike i da odustane od izgradnje Tiršove 2 na lokaciji iznad autoputa.

On je istakao da se to radi bez konsultovanja i uticaja struke iz oblasti dečje medicine i bez ikakvog upoznavanja i saglasnosti jedino nadležnog organa – Upravnog odbora Klinike.

Bivši direktor Dečje kloinike ukazuje da je reč o nepopravljivo štetnom preseljenju sa sadašnje idealne lokacije nadomak Svetosavskog platoa, sa svim saobraćajnicama i gotovom infrastrukturom, u dno slepe Deligradske ulice, bez ijedne pristupne petlje, na liticu visine 45 metara iznad autoputa.

On podseća da je još 1991. godine odobreno zemljište za proširenje neposredno pored sadašnje Klinike, površine skoro jedan hektar, idealno ravno, sa svim pristupnim saobraćajnicama i infrastrukturom.

Prema njegovim rečima, tu su u međuvremenu bez dozvole izgrađeni restoran, sportski tereni i tribine, koji bespravno zauzimaju zemljište koje je davno namenjeno za proširenje Dečje klinike.

Šćepanović postavlja pitanje zašto se uopšte seli Univerzitetska dečja klinika, koja je renovirana od podruma do krova, u kojoj se nalazi vrhunska nova medicinska oprema i koja je popunjena sa svega 63 odsto posteljnog kapaciteta.

Proširenje je, ukazuje Šćepanović, neophodno zbog mnogih novih uređaja, procedura, kao i zbog nedostatka ordinacija i novih standarda u lečenju.

Jedini zvaničan dokument o proširenju Dečje klinike donet je odlukom SO Savski venac iz septembra 1991. godine i on je još na snazi, upozorava Šćepanović.

On pita zašto je u Kliniku uloženo nekoliko miliona evra, a i dalje se ulažu milioni, ako se planira preseljenje.

Da li je razlog preseljenja po svaku cenu, na najgoru lokaciju, restoran „Dardanel“, bespravno podignut na parceli Dečje klinike, čiji su vlasnici poznate ličnosti, i šta će se zidati na toj izuzetnoj lokaciji, preko puta Hrama, kada se oslobodi zemljište površine 9.391 metar kvadratni, pita Šćepanović.

On postavlja pitanje koji je organ ovlašćen po zakonu doneo odluku o preseljenju, koja ličnost ili „tim stranih eksperata“, ne pitajući nikoga, imaju pravo da napuste hektar zemljišta na najboljoj lokaciji i da sve to presele na najgoru lokaciju i bace 40 miliona evra više nego što je potrebno, umesto da Tiršovu 2 izgrade tu gde joj je mesto.

Ako se nova kula Kliničkog centra zida uz staru, Onkologija 2 uz Onkologiju 1, Dedinje 2 uz Dedinje 1, Kamenica 2 uz Kamenicu 1, a KBC „Mišović“ je rekonstruisan u postojećoj zgradi, zašto se seli samo UDK, a već ima svoju parcelu uz postojeću zgradu, pita Šćepanović.

Šćepanović navodi da njegov elaborat, rađen u saradnji sa velikom grupom eminentnih stručnjaka, koji je pre tri meseca poslat na sve nadležne adrese u Srbiji, u celini osporava apsurdno i nepopravljivo štetno preseljenje Dečje klinike.

On kaže i da je neistinito obrazloženje gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića o „novom konceptu Tiršove 2“, jer taj „novi koncept“ u Univerzitetskoj dečjoj klinici postoji već decenijama.

Umesto da Upravni odbor prvi dobije studiju izvodljivosti i da o njoj kao vrhunski stručnjaci do detalja diskutujemo, ja do toga dolazim slučajno, jer gradonačelnik, njegovi saradnici i „strani eksperti“ to kriju i od nas i od javnosti, zato što je to besmislen, neznalački sastavljen i sramotan dokument, tvrdi Šćepanović.

Pritom u Upravnom odboru sedimo nas četvorica profesora Medicinskog fakulteta koji smo ceo radni vek proveli u Tiršovoj, a dvojica su bivši direktori Klinike UDK, pa da li smo baš zato „nekompetentni“, pita Šćepanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari