SDA Sandžaka traži status civilnih invalida rata i raseljenih lica za porodice žrtava u Štrpcu 1Novi Pazar Foto: Beta/Ishak Slezović

Povodom 30 godina od zločina u Štrpcu, SDA Sandžaka je ponovo zatražila da prodice žrtava dobiju status civilnih žrtava rata i raseljenih lica.

Ova partija, u saopštenju, navodi da „zločin, u potpunosti nije rasvetljen ni nakon 30 godina“.

„Neki od počinioca su kažnjeni ponižavajuće niskim kaznama, što dodatno vređa porodice žrtava. To je, ujedno, poruka svim Bošnjacima da u ovakvoj Srbiji nemaju nade za opstanak“, ocenjuje partija Sulejmana Ugljanina i poručuje da se zalaže za pravnu državu Srbiju.

Pre 30 godina, u stanici Štrpce, iz voza na relaciji Beograd – Bar, pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) iz voza su izveli 20 putnika i ubili ih.

Među otetim i ubijenim bilo je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i još jedno NN lice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve.

Opština Prijepolje je, dvetorici stradalih sa svoje teritorije, 2009. godine podigla spomen ploču i njihovim porodicama dodelila novčanu pomoć.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari