Stranka pravde i pomirenja uslovljava saradnju sa SDA Sandžaka u Novom Pazaru 1Foto: SPP

Stranka pravde i pomirenja (SPP) i SDA Sandžaka, ni posle godinu dana od potpisivanja sporazuma o sradnji, ne mogu da pronađu tačku zajedničkog delovanja u sandžačkim opštinama.

Dve velike bošnjačke partije, sporuzumele su se kada su formirale većinu u sadašnjem sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV),

Čelna funkcija u toj nacionalnoj instituciji pripala je SPP. Dalje od toga nisu odmakli, iako je bilo najava o zajedničkom stvaranju „stabilnih skupštinskih većina u sandžačkim opštinama“.

Saradnja je na ispitu posle lokalnih izbora u Novom Pazaru i dešavanja u lokalnoj samoupravi u Sjenici.

Obe partije su, u ovom gradu, posle izbora ostale u opoziciji sa Građanskim pokretom Sandžaka (GPS).

Smatraju da su izbori za lokalnu skupštinu bili neregularni, pa su zatražili poništavanje i novi izlazak na birališta.

Organizovali su i proteste. Na dva su bili zajedno, a treći je protekao bez članova i pristalica SPP.

Gradska izborna komisija (GIK) je saopštila da rezultati lokalnih izbora „ostaju nepromenjeni“, ali posao još nije završen.

Sud je odbio sve primedbe opozicije, a pred GIK su se našle nove primedbe SPP i SDA Sandžaka.

Primedbe partije Usamea Zukrolića, GIK je odbila kao neosnovane i na tu odluku SPP ima rok žalbe Višem sudu, 72 sata od objavljivanja odluke na zvaničnom sajtu RIK.

Primedbe SDA Sandžaka tek treba da budu razmotrene.

U Sjenici, gde SPP predvodi lokalnu vlast u poslednje tri godine, stvari su se zakomplikovale, kada je, pre mesec dana, smenjen predsednik opštine Munib Mujagić, glasovima odbornika koalicione Sandžačke demokratske partije (SDP) i opozicione SDA Sandžaka.

Novi predsednik opštine je iz redova SDP. Čeka se odluka Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu o zakonitosti onoga što se događalo u sjeničkoj opštini.

Ovi događaji su uticali da čelnici SPP, predsednik i potpredsednik, Usame Zukorlić i Edin Numanović, pošalju poruku da „SDA Sandžaka treba da se pomiri sa činjenicom da je SPP jača partija“.

Zukorlić je, na godišnjoj konferenciji za novinare, naglasio „da je dosta bilo svađa i uvreda“ i „da obe partije treba da stave po strani svoje želje“.

Prvi put se čulao da je SDA Sandžaka odbila predlog SPP da formiraju zajedničku predizbornu listu za loalne izbore u Novom Pazaru.

-Tražili su da, na listi, imaju više odbornika od nas. Da smo formirali tu listu, već bi vlast u Novom Pazaru bila formirana. Neka se zna, da je SDA Sandžaka odbila da imamo pola-pola odbornika. Tražili su da imaju više od nas, a videli ste kakvi su rezultati – objasnio je Zukorlić.

Pozvao je Ugljanina da pokaže “da u Sjenici želi da skloni sa vlasti SDP, a onda će zajedno da smene vlast u Novom Pazaru”.

Zukorlić smatra da je SPP najjača bošnjaćka partija u Srbiji, jer je, na poslednjim, parlamentarnim izborima osvojila oko 30 hiljada glasova i da je pos nazi, druga manjinska stranka, u državi.

Potpredsednik SPP, Numanović, je otišao korak dalje u ispostavljanju zahteva SDA Sandžaka.

Na društvenim mrežama izneo je jasne zahteve – da SDA Sandžaka raskine koaliciju sa SDP u Sjenici i da deluju preko Koordinacije koju su formirali.

Smatra da bi raskid koalicije u sjeničkoj opštini, bio značajan radi pokazivanja “iskrenog zalaganja u suzbijanju kriminala i korupcije”, jer “ne možemo se boriti protiv njihovih kriminalaca u Pazaru, a obezbeđivati većinu njihovim kriminalcima u Sjenici”.

Numanović je poručio da SDA Sandžaka treba da se pomiri da je SPP jača stranka i da po tome novopazarski gradonačelnik treba da bude iz njihovih redova.

Pozvao je Ugljaninovu partiju “da prihvati ove príncipe i da podrži borbu u skladu sa voljom naroda”.

Prema onome što je objavila GIK, voljom naroda, u novom sazivu gradskog parlamenta, SDP će imati 19 odbornika, SPP 12, SDA Sandžaka 10 i jedan odbornički mandat ima GPS.

IZ Ugljaninove partije, za sada, nema komentara na uslovljavanja SPP.

Dve najstarije bošnjačke partije i nekada najveći politički protivnici, SDA Sandžaka i SDP, sporazum o saradnji potpisali su pre sedam godina.

Ono našta su se, potpisnici sporazuma, Ugljanin i Nihad Hasanovi. Predsednik SDP, “zakleli” svojim potpisima nije bilo dugog veka.

Ugljanin je tada rekao da je to “koalicija do kijametskog dana”, koji je brzo došao, pa je, poslednjih nekoliko mandata, SDA Sandžaka u opoziciji u Novom Pazaru.

Dve partije su se, u poslednjem mandatu, spojile u lokalnom parlamentu u Tutinu, a od pre mesec dana i u Sjenici.

Poslednjih nekoliko izbornih ciklusa, pokazali su da stranka Sulejmana Ugljanina ima stabilno biračko telo, u ovom gradu, koje joj obezbeđuje od 8 – 10 odborničkih mesta, ali i mandate u republičkom parlamentu, u kojem je od početka višepartijskog sistema u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari