Svi pobednici lokalnih izbora u Novom Pazaru 1Novi Pazar Foto: FoNet/TV

U izbornoj noći, u razmaku od nepunog sata, u Novom Pazaru su proglašene dve pobede na lokalnim izborima.

Ispred sedišta Sandžačke demokratske partije (SDP), pobedu je proglasio osnivač te partije i predsednik SDPS Rasim Ljajić.

Aktivistima i simpatizerima te partije je rekao da pobeda nije kakvu su očekivali „ali je pobeda“ i najavio da će SDP grad voditi i u naredne četiri godine.

-Pred nama je još puno posla i u opštini (upravi grada) moramo sprovesti brojne promene – poručio je Ljajić.

I dok se ispred SDP pevalo i ispaljivao vatromet, ispred sedišta Stranke pravde i pomirenja (SPP), pristalicama t i medijima obratio se predsednik te partije Usame Zukotlić.

Zukorlić je proglasio pobedu opozicionih partija, na osnovu 85 odsto obrađenog izbornog materijala i SDP optužio za pokušaje „prekrajanja izborne volje građana Novog Pazara“.

Za bolji rezultat na lokalnim izborima okrivio je i partije koje su formirali bivši visoki funkcioneri SPP, jer su „odneli“ nešto više od 400 glasova ili još jedan mandat SPP.

U sedištu SDA Sandžaka, te noći, je bilo mirno i bez obraćanja javnosti.

Tvrdi se da su aktivisti te partije, posle ponoći, plato ispred fradske uprave, zasuli bakljama i ostalim pirotehničkim sredstvima, pa je i policija morala da interveniše.

Sasvim je izveno bilo da će u novi saziv lokalne skupštine da uđu odbornici tri najveće bošnjačke partije, SDP SPP i SDA Sandžaka, i koalicija SNS-SPS-SRS.

Najveće iznenađenje je uspeh novoformirane političke grupacije Građanskog pokreta Sandžaka (GPS).

Na čelu GPS je, još jedan, bivši funkcioner SPP, Edin Zećirović, koji je za nepunih mesec dana od formiranja do izbora, uspeo da osvoji jedan odbornički mandat.Gradska izborna komisija (GIK) je usvojila odluku o preliminarnim rezultatima lokalnih izbora i kao neosnovan odbila zahtev oipozicionih stranaka za uvid u celokupan izborni materijal.

Prema preliminarnim rezultatim lista “Evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” sa osvojenih 17.267 glasova dobila je 19 mandata, lista SPP “Edin Đerlek, gradonačelnik – Promjena je pobjeda” dobila je podršku 10.783 birača za 12 mandata, a SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin” osvojila je 8.964 i 10 odborničkih mesta.

Lista “Aleksandar Vučić – Novi Pazar ne sme da stane – Ivica Dačić”, koju čini koalicija SNS, SPS i SRS, dobila je podršku 4.690 glasača i imaće pet odbornika.

Za listu GPS “Za život dostojan čovjeka” glasalo je 1.554 birača i to joj je donelo jedan odbornički mandat.

Ispod cenzusa ostale su liste Bošnjačko srpskog saveza (BOSS) Samira Tandira 111 glasova, “Novi Pazar protiv nasilja – Marinika Tepić – Benjamin Birđozlić” ,830 glasova i “Zajedno za budućnost i razvoj – Koalicija za mir i toleranciju” Jahje Fehratovića sa 460 glasova.

Za lokalne izbore, u birački spisak, bilo je upisana 91.262 birača. Na birališta je izašlo 45.810 ili 50,2 odsto.

Predstavnici oipozicije su, juče, na platou ispred gradske uprave, proglasili pobedu i konferenciju za novinare zakazali za večetnje sate.

Nosilac liste GPS, Edin Zećirović, tvdrdi da je njegova lista osvojila dva mandata i optužio SDP da im je ukrala jedan mandat radi opstanka na vlasti.

Zbog sumnje u neregularnost izbora, opozicione partije SDA Sandžaka, SPP i GPS, podneli su zahtev za uvid u celokupan izborni materijal.

GIK je zahtev odbila i u obrazloženju navela da je “Zakonom o lokalnim izborima moguća kontrola izbornog materijala sa najviše pet odsto biračkih mesta, a ako je tražena kontrola zapisnika sa više biračkih mesta, onda se kontrola vrši na onim biračkim mestima sa najviše upisanih birača.

Kako je predmetnim zahtevom zatražen uvid u izborni materijal sa svih biračkih mesta u Novom Pazaru, uključujući knjige za evidenciju birača, glasačke listiće i zapisnike biračkih odbora, koji kao takva mogućnost nije predviđena zakonom”.

Član Predsedništva SDP, Mirsad Jusufović je odbio sve optužbe lokalne opozicije i ocenio da je pobeda njegove partije “kristalno jasne, a opozicione partije svojim manipulacijama pokušavaju da opravdaju svoje poraze”.

-Od 99 biračkih mesta, SDP je pobedila na 56. Svi kontrolori mogu da potvrde da je izborni proces protekao normalno i svi su, bez ijedne primedbe, potpisali izveštaje na biračkim mestima. Svi su dobili podatke, koji se unose u kompjuterski sistem koji izračunava mandate, a taj sistem je isti za celu Srbiju – rekao je Jusufović novinarima.

Poručio je da “oni koji gube imaju pravo da se ljute, ali nemaju pravo da izazivaju nestabilnost i nemire”.

-Želimo da se nova struktura vlasti, u Novom Pazaru, što pre formira, kako bi se nastavili sa radovima i projektima. U proteklih petnaest godina, radili smo da ovde izbori ne budu na život i smrt, već da sve protiče u demokratskoj atmosferi – naglasio je Jusufović i pozvao liste SPP, SDA sandžaka i GPS “da ne dolivaju ulje na vatru, koju su sami zapalili”.

Iz SDP je saopšteno da će, i u naredne četiri godine, vladati sa dosadašnjim koalicionim partnerima okupljenim oko SNS.

Gradski parlament ima 47 odbornika. SDP i srpske partije imaju prostu većinu mod 24 odbornika.

“Odbrana” platoa ispred gradske uprave

Predstavnici opozicije su, po izlasku iz GIK, za večernje ste najavili konferenciju za medije na platou ispred gradske uprave.

Umesto njih na tom mestu su se, u to vreme, pojavili šlanovi i simpatizeri SDP sa transparentima i muzikom koju su puštali sa razglasa.

Konferencija za novinare održana je ispred prostorija Gradskog odbora SDA Sandžaka.

Predstavnici tri opozicione liste, SDA Sandžaka, SPP i GPS, su proglasili pobedu i protest zakazali za danas u 15,30 sati ispred gradske uprave.

Opet su ih preduhitrili aktivisti SDP, njih oko hiljadu, skoro dva sata pre zakazanog protesta zauzeli su prostor ispred zgrade lokalne samouprave.

Mirni protest opozicije održan je, pedesetak metara dalje, na početku pešačke zone.

Između dve grupe političkih aktivista i simpatizera bile su jako policijske snage koje su obezbeđivale i sve ulaze u zgradu lokalne samouprave.

Opozicija je objasnila da je cilj njihovog protesta “da GIK ispravi greške i da se odbrani volja građana”.

Ponvo je zatraženo da im GIK dozvoli uvid u celokupni izborni materijal, a ako toga ne bude zahtevaju raspuštane tog tela i raspisivanje novih lokalnih izbora.

Sekretar SDA Sandžaka, Merfid Kamešničanin, optužio je GIK, da je nakon zatvaranja birališta, “protivzakonito prepustila pojedincima vreće sa izbornim materijalom, koji su njima raspolagali na nepoznatom mestu van službenih prostorija, sve do pola šest narednog dana”.

-Želimo da istaknemo da sumnjamo da se među više od hiljadu nevažećih listića nalaze glasovi GPS, SDA Sandžaka i SPP. Koji su poništeni dodatnim zaokruživanjem ostalih lista na glasačkim listićima. I posle svega, GIK je na najgrublji način prekršila zakon prilikom podele odborničkih mandata izbornim listama – naglasio je Kamešničanin.

Potpredsednik SPP, Edin Numanović, ocenio je da je najveći dokaz “za prekrajanje izborne volje građana” to što je GIK odbila njihov zahtev za uvid u izborni materijal i ponovno prebrojavanje glasova.

-Interesuju nas, gde su nestala četiri džaka sa glasačkim listićima koji su se iznenada pojavili iz jednog automobila u tri sata ujutru. Bio očevidac ovde ispred GIK. Sve to ukazuje da je narušena izborna volja građana Novog Pazara, pa apelujemo na GIK da nam u što kraćem roku dozvoli da izvršimo uvid u birački materijal – rekao je Numanović.

Pozvao je sve građane da učestvuju u odbrani izborne volje i najavio održavanje protesta i narednih dana.

Nosilac liste GPS Edin Zećirović pozvao je načelnika Policijske uprave u Novom Pazaru da stane na stranu primene Zakona i Ustava Srbije, jer to “nije policija jedne političke partije ili vladajuće većine, već je naša policija”.

Poručio je da “svi koji se, u ovim procesima, stave na jednu stranu, moraće da snose posledice po zaknu i pravdi”.

Ranije je rekao da Novi Pazar “nije imao 5.oktobar, ali će imati 20,decembar”.

Nakon obraćanja predstavnika opozicije, nekoliko stotina njihovih pristalica prošetalo je Pešačkom zonom.

Skup je protekao bez incidenata, a predstavnici opozicionih partija odbili su da odgovaraju na novinarska pitanja, jer “nisu bila predviđena”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari