SE opet kritikuje zbog zakona o nestalim bebama 1Foto: Bojan Cvejić

Komitet ministara Saveta Evrope doneo je novu privremenu rezoluciju kojom se pozivaju vlasti u Srbiji da usvoje zakon za utvrđivanje činjenica o „nestalim bebama“ i time ispoštuju presudu Evropskog suda za ljudska prava donetu još 2013. godine.

U privremenoj rezoluciji Komitet ministara je naveo da srpske vlasti, iako su bile u obavezi prethodnim rezolucijama, nisu usvojile zakon kojim bi se uspostavio mehanizam za pojedinačna obeštećenja svim roditeljima koji sumnjaju da su njihova deca nestala iz porodilišta u Srbiji.

„Čvrsto ponavljamo poziv vlastima da preduzmu sve neophodne korake da se osigura da legislativni proces privedu kraju kao najviši prioritet“, navodi se u dokumentu.

Iako je predsednica Skupštine Maja Gojković pre više od dva meseca obećala da će se pitanje nestali beba razmatrati u parlamentu sredinom oktobra, o usvajanju i izmenama zakona o „nestalim bebama“ na sednicama nadležnog Odbora za pravosuđe Narodne skupštine Srbije do sada nije bilo ni reči.

Od tada su održane četiri sednice Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu, međutim ni na jednom od ovih zasedanja nije bilo reči o obećanju koje je pred Narodnom skupštinom dato roditeljima. Zašto se ponovo odlaže ova tema, Danas je u više navrata pokušao da sazna od svih relevantnih institucija i predstavnika vlasti, ali smo ostali bez objašnjenja.

I Kuburović obećavala…

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović rekla je u martu ove godine da očekuje da će predlog zakona o nestalim bebama da uđe u skupštinsku proceduru u što kraćem roku i da će pred poslanicima biti narednih meseci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari