Nenad Šebekfoto FoNet Milica Vučković

Novinar Nenad Šebek smatra da za slučaj ubistva novinara Slavka Ćuruvije „koje je, po svemu sudeći, služba bezbednosti organizovala, naručila i sprovela, stvari su za koje nikada ne možete da kažete da je država odlučna i rešene da reši do kraja i da ih iznese na videlo“.

„Ovo je jedan u nizu slučajeva u srpskom pravosuđu koji pokazuje jednostavno da, ako nam je društvo trulo, a jeste nam trulo, ne može od toga da se izuzme ni pravosuđe, ni policija, niti bilo koji drugi organ vlasti, pa ni privatno građani i građanke sami po sebi“, rekao je Šebek u emisiji „Novi dan“, piše N1.

On smatra da „sve u šta su umešane službe bezbednosti, nikada ne možete da kažete da je država odlučna da reši do kraja“.

„Za ovaj slučaj, koji je po svemu sudeći služba bezbednosti organizovala, naručila i sprovela, stvari su za koje nikada ne možete da kažete da je država odlučna i rešena da reši do kraja i da iznese na videlo. Uostalom, to se događa i drugim državama. Mi do dan danas, nakon pola veka, ne znamo ko je ubio predsednika Amerike Džona Kenedija“, objasnio je novinar.

Međutim, istakao je da je kod nas problem što se tako nešto dešava isuviše često.

„Prema tome nemojte očekivati od prvasođa, ovakvo kakvo je u Srbiji, ovakavoj kakva jeste, da će donositi prave odluke u pravo vreme“, ocenio je.

Prema njegovom mišljenju, ne postoji nikakvo objašnjenje da odluka Apelacionog suda bude saopštena sa takvim zakašenjenjm.

Na pitanje da li postoji obrazloženje zašto je izbran baš ovaj trenutak da se presuda objavi, Šebek ističe da se u Srbiji „iz jedne krize izlazi tako što stvarate novu krizu“.

„Jednostavno kod nas skandalozne stvari izbijaju na videlo onda kada treba da se prikrije drugi skandal, to je način na koji ova vlast upravlja Srbijom – iz jedne krize izlazite tako što stvarate novu krizu“, naveo je sagovornik N1.

Komentaričući ukidanje dinara na Kosovu, Šebek ukazuje da Kurtijeva vlada jednu stvar stavila na prvo mesto – da zaokruži državnost Kosova.

„Kurti za cilj ima jednu jedinu stvar, njegova vlada je stavila na prvo mesto zaokružavanje državnosti onoga što oni zovu Republikom Kosovo. Srbija na to ne pristaje, ali kroz taj proces i kroz dijalog, mic po mic, vidimo da se svi atributi državnosti, ono što je malo ostalo na Kosovu, povlače. Ne znam da li je ovaj novac poslednji atribut državnosti i da li je išta ostalo od toga. Jednostavno, Kosovo zaokružuje svoju državnost, a Srbija se ponaša kao ona žaba koju ste stavili u hladnu vodu i uključili ringlu pa se voda polako zagreva. Neće Srbija umreti na kraju ove priče, kao što žaba umire, ali to je čini mi se dobra paralela“, ocenio je Šebek.

On sumnja da bi išta bilo drugačije čak i da imamo najbolju vladu.

„Čak i da Srbija ima u ovom trenutku najbolju vladu, čisto sumnjam da bi moglo da se se postigne nešto više po te ljude, koji su, nažalost, već decenijama pijuni, kako vlasti u Prištini tako i vlasti u Beogradu“, zaključio je Šebek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari