Sećanje Kampsade na protu Dejana 1

U SPC postoji praksa hramovnog izdavaštva, ali je malo primera da je neka crkva štampala knjigu posvećenu svom preminulom starešini.

Taj izuzetak je crkva svetog Trifuna na Topčiderskom groblju u Beogradu, koja je nedavno, sa patrijahovim blagoslovom, objavila knjigu Naš prota krstonosni protojerej Dejan Dejanović.

Prota Dejan Dejanović (1930-2016) bio je jedan velikih posleratnih srpskih duhovnika koji su Bogu priveli mnoge generacije ne samo beogradske mladeži, nego i Srba u Slavoniji i BiH, gde je službovao.

Od 59 godina svog pastirskog rada prota Dejan je tri poslednje decenije proveo u Beogradu, gde je od retko posećivane grobljanske crkve napravio mesto sabornog okupljanja njegove duhovne dece, koje je dobilo ime po rodnom selu svetog Trifuna – Kampsadi.

Osim što je redovnim nedeljnim i prazničnim duhovnim druženjem razbio predrasude o grobljima, za koja je govorio da su naši najveći gradovi, prota je od Kampsade stvorio neku vrstu utočišta za sve kojima je ono potrebno. Zahvaljujući njemu uvedeno je i redobno molitveno sećanje na dve važnje žene srpske kulture – književnicu Isidoru Sekulić i glumicu Žanku Stokić, koje počivaju na ovom najstarijem uređenom groblju u Srbiji.

Prota Dejan, uvek dobro obavešten o svepravoslavnim tokovima, posebno u ruskom bogoslovlju, starao se i o radu pojedinih beogradskih novinara, a kao duhovnik koji je razumeo važnost javne reči pokrenuo je tribinu Duhovni razgovori. Tribina se sticajem okolnosti sa Čukarice preselila na Voždovac i dalje traje.

Sadržaj knjige čine njegova biografija – od detinjstva u rodnom Bosanskom Petrovcu, preko izbeglištva i školovanja u Beogradu, gde je presudnu ulogu u njegovom duhovnom životu imala ruska crkva Svete Trojice na Tašmajdanu, do službovanja u Slavoniji, Mrkonjić Gradu i na kraju Beogradu, gde je sahranjen ispred crkve u kojoj je služio, kao i njegove nedeljne i praznične besede, pouke i svedočenja. Tu su i uspomene njegovih Kampsađana i foto-album prote Dejana.

“Pred vama je neobična knjiga. Knjiga o hrišćanskoj ljubavi, o ljubavi pastira prema duhovnj deci, o ljubavi patnika prema sličnim stradalnicima, o uzvraćenoj ljubavi tih utešenih, knjiga o ljubavi prema Gospodu i Crkvi Njegovoj, ljubavi prema Istini, o ljubavi prema Božjim ugodnicima, o ljubavi prema duhovnim Učiteljima, o ljubavi prema sabraći i učenicima njegovom – naslednicima na njivi Gospodnjoj, o ljubavi prema tuđoj deci kao prema svojoj, o ljubavi prema bogosluženjima i propovedanju reči Božje, o ljubavi prena svim ljudima”, napisao je u uvodniku ove knjige protin prijatelj ipođakon Andrej Tarasjev, svedočeći da je prota Dejan za sve koji su ga poznali bio jednostavno – ljubav.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari