Sećanje na žrtve Holokausta 1Foto: Fonet/AP / Arhiva

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević predvodio je centralnu državnu ceremoniju povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta kod Spomenika žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu, na Starom sajmištu.

Holokaust kao simbol stradanja jevrejskog naroda i genocid nad srpskim i romskim narodom u Evropi bili najveća sramota koju je svet dozvolio pod zlikovačkim režimom Adolfa Hitlera i njegovih saveznika i sledbenika, rekao je Đorđević, koji je položio venac na spomenik, navodi se na sajtu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

On je dodao da je Drugi svetski rat za jevrejski i srpski narod bio slavan i tužan.

„S jedne strane velika pobeda 1945. godine začinjena je najvećim zlodelom koje prati svet od njegovog osnivanja“, istakao je Đorđević.

On je naveo da je Drugi svetski rat odneo, pored ostalih, i preko šest miliona nedužnih žrtava koji su pripadnici jevrejskog naroda.

„Aušvic, Treblinka, Mauthauzen, Dahau, Majdanek, Jasenovac, Staro Sajmište, Jajinci, logor Crveni Krst u Nišu, samo su neka od masovnih stratišta nevinih žrtava“, rekao je Đorđević.

Prema njegovim rečima, stradanje srpskog naroda u genocidu sprovedenom od ustaškog režima zločinačke NDH u Drugom svetskom ratu je dokaz da bezumna šovinistička ideologija fašističkih sistema na svom putu zla i destrukcije ne određuje za odstrel i istrebljenje samo pripadnike drugih rasa i običaja, već i narode koji su veoma slični po etničkom poreklu i jeziku.

Prema njegovim rečima, antisemitizam se u određenoj meri pojavljuje i u našem vremenu, o čemu svedoče izolovani, ali i dalje prisutni incidenti.

„Budući da su religijske razlike kroz istoriju neretko služile kao osnovni povod za etničke sukobe, pozivam verske lidere u Srbiji da uzmu većeg učešća u pronalaženju i isticanju onih vrednosti koje su svojstvene svakom sistemu verovanja, koje su po meri svakog čoveka i ne izlaze iz okvira čovečnosti“, rekao je Đorđević.

Centralnoj državnoj ceremoniji odavanja počasti prisustvovali su preživeli Holokausta, potomci žrtava, nekadašnji zatočenici logora smrti u Drugom svetskom ratu, predstavnici Saveza jevrejskih opština Srbije, predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, ministri Vlade Srbije, predstavnici Skupštine Srbije, predstavnici Grada Beograda, članovi diplomatskog kora, udruženja i građani.

Povodom Međunarodnog dana Holokausta predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević izjavio je da će Beograd i Srbija ostati posvećeni istrajnoj borbi da se dostojno obeleži i sačuva od zaborava istina o stravičnom stradanju Srba, Jevreja i Roma tokom Drugog svetskog rata.

Nikodijević je rekao da je pre tri godine Grad Beograd pokrenuo inicijativu da se najveći, još uvek neobeleženi logor Drugog svetskog rata – Staro sajmište, dostojno obeleži.

„Naša je namera da mesto stradanja više hiljada Srba, Jevreja i Roma postane dostojanstven spomenik svim nevinim žrtvama koji će služiti kao opomena budućim generacijama na najveće zlo 20. veka“, rekao je Nikodijević, preneo je Beoinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari