U prisustvu rodbine, predstavnika Subnora i sveštenstva Eparhije čačanske u selu Kamenica nadomak Čačka juče je obeleženo sedamdeset godina od Petrovdanske blokade, u kojoj su Nemci 12. jula 1943. godine više lica sa ovog područja ubili, a najveći broj deportovali u logor na Banjici, gde je većina njih streljana.

Bila je to operacija u kojoj su pripadnici nemačke jedinice Brandenburg imali zadatak da na širem području izvedu akciju hvatanja komandanta Ravnogorskog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, ali i potpuno uništenje partizanskih jedinica. U toj operaciji najviše je stradalo civilno stanovništvo sa područja ovog dela Šumadije.

U selu Kamenica postoji i spomen-obeležje kod zgrade osnovne škole na kome su upisana i imena ljudi koji su streljani ili odvedeni u logor na Banjicu, gde će danas biti održan pomen svim žrtvama. O ovoj događaju ostalo je iscrpno dokumentarno delo Momčila Milovanovića i Milke Jevtović „Da se ne zaboravi“, u kojoj su sakupljene ispovesti preživelih učesnika Petrovdanske blokade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari