Rekonstrukcija vlade bila je razlog što ništa od zahteva na protestu koji su organizovali mali akcionari i bivši radnici subotičkog Severa nije razmatrano u nadležnim instancama. Organizatori protesta su zbog toga odložili novi protest, koji je planiran ispred okružnog suda. Novi rok je kraj marta, do kada treba da se reši i spor koji 1.300 bivših radnika vodi sa kompanijom ATB Sever zbog neisplaćenih zarada. Menadžment Severa je ranije najavio tužbu protiv organizatora, zbog „iznošenja neistina“.


– Problem je opstrukcija rukovodstva Severa koje odbija da dostavi sudu postojeće obračune tih zarada, te sud, tolerišući tu opstrukciju, traži veštačenje za svaki slučaj posebno. Radnici, od kojih je većina inače bez posla i zarada, moraju izdvojiti po 12.000 dinara za takvo veštačenje. Na tu odluku suda čeka se već sedam godina, a ako se primeni pojedinačno veštačenje, to će trajati i sedamdeset godina, kaže Vanja Dragojlović iz Udruženja malih akcionara Severa.

Oni očekuju i sastanak sa nadležnima u gradskoj upravi, koji su iskazali spremnost na razgovor o tome kako da se spase ova fabrika. Prema tvrdnji bivših radnika i akcionara, ovo nekad uspešno preduzeće je sada pred gašenjem – od oko dve hiljade radnika otpušteno je blizu 1.700, a trenutno je redovno zaposleno oko pet stotina, dok su ostali privremeno angažovani.

Ugašeno osam programa

– Menadžment ATB Sever je od privatizacije 2004. godine ugasio osam, od dotadašnjih 12 proizvodnih programa, a počeo je i da rasprodaje delove firme. Sve to ukazuje da se ide na gašenje Severa, a mi to nećemo dozvoliti, kaže Mikloš Olajoš Nađ iz udruženja Solidarnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari