Šef UNMIK-a pozvao kosovske vlasti da odmah istraže napade na novinare 1Zahir Tanin, šef UNMIK-a Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Šef Misije UN na Kosovu (UNMIK) Zahir Tanin osudio je danas zastrašivanje novinara i pozvao kosovske vlasti da odmah istraže napade na predstavnike medija.

„Posle nedavnih incidenata koji su uticali na bezbednost novinara i slobodu medija, šef UNMIK-a Zahir Tanin podseća na važnost obezbeđivanja sigurnog i povoljnog okruženja koje omogućava novinarima iz svih zajednica da efikasno istražuju i izveštavaju o pitanjima koja utiču na Kosovo, kako priliči pluralističkom i demokratskom društvu“, saopštio je UNMIK.

Tanin je osudio napade na novinare i ograničenja njihove slobode kretanja, ocenivši da „takvi incidenti stvaraju atmosferu straha i autocenzure koja ljudima na Kosovu oduzima pravo na informisanost“.

„Novinarstvo igra ključnu ulogu u borbi protiv kriminala i korupcije tako što povećava pristup informacijama. Tanin, stoga, poziva kosovske vlasti da odmah istraže napade i pretnje novinarima i ohrabruje ih da obnove napore kako bi obezbedili neograničeno upražnjavanje slobode medija i prava na informisanje“, navodi se u saopštenju.

Reakcija Tanina usledila je nakon što je istraživački novinar Visar Durići sinoć napadnut i teško povređen u ulazu zgrade u kojoj stanuje u mestu Kosovo Polje.

Vršilac dužnosti premijera Kosova Avdulah Hoti takođe je osudio sinoćni napad na istraživačkog novinara Visara Durićija, ocenivši da je to „neprihvatljiv akt protiv slobode izražavanja“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari