Sejdinović: Novinarstvo je rizična profesija 1Foto: Medija centar Beograd

Nezavisno od protesta, novinarstvo, pogotovo ono političko, visokorizična je profesija u Srbiji, navodi se u autorskom tekstu novinara i publiciste Nedima Sejdinovića, nekadašnjeg predsednika Nezavisnog društva novinara Vojvodine.

U tekstu se ističe da je Srbija duboko podeljeno društvo u kojem je ukinut prostor za dijalog i politički kompromis i u kojem sve vrvi od mržnje i netolerancije, besa i frustracija, a epidemija korone samo je stvari pogoršala.

Verovatno ćemo se u budućnosti nagledati raznih uličnih protesta, a novinari koji profesionalno obavljaju posao biće nepoželjni svedoci i njihova bezbednost će biti ugrožena, verovatno čak i više nego danas, ocenio je Sejdinović.

Sejdinović ukazuje da se u pojedinim slučajevima sigurno zna da iza napada na novinare tokom proteklih protesta stoji uniformisana policija, dok je za druge slučajeve teško biti siguran da li su na njih nasrtali obični nasilnici, policajci u civilu ili neko treći.

On smatra da će, sudeći prema ranijim iskustvima, ovaj jezivi saldo napada na novinare verovatno ostati bez odgovarajućeg sudskog epiloga, što se posebno odnosi na one slučajeve gde su nasilje nad njima sprovodili pripadnici državnih organa, odnosno policije i bezbednosnih službi.

Prvi signali državnih zvaničnika, koji tvrde da nije bilo prekomerne upotrebe policijske sile tokom demonstracija, govore tome u prilog, navodi se u tekstu.

Ističe se da je čak i zaštitnik građana, koji je u delu javnosti osporavan kao osoba bez kritičke distance prema izvršnoj vlasti, izdao saopštenje u kojem je ustvrdio da je policija postupala po zakonu, „osim u pojedinim slučajevima“.

To su verovatno slučajevi koje su zabeležile kamere snimatelja i građana i koji se nisu mogli ignorisati, a šta se dešavalo u mraku, verovatno nikada nećemo saznati, kaže Sejdinović.

On ukazuje da vlast i provladini mediji svakodnevno „prozivaju“ nezavisne medije i novinare, stvarajući svojevrsnu atmosferu linča.

Raste gnev značajnog broja građana zbog načina na koji izveštavaju mediji bliski vlasti, a posebno su kivni na javne medijske servise, koje plaćaju iz svog džepa, jer u sve većoj meri prepoznaju nepoštovanje etičkih standarda, manipulaciju i političku propagandu, i taj gnev može da se pretvori u nasilje, ukazuje Sejdinović.

Sejdinović upozorava da je od spontanog izliva gneva mnogo opasnija sistemska represija države i da je mnogo opasnije za profesiju ukoliko iza napada na novinare stoji država ili neki paradržavni centri moći.

Pogotovo ako je u pitanju država koja je, za šta postoje brojni dokazi, ne samo oni iz slučaja Ćuruvije, u prošlosti učestvovala u likvidacijama novinara i političkih protivnika, ističe se u autorskom tekstu Sejdinovića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari