Sekretarka za socijalnu zaštitu: Usluga personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom povećana za 73 odsto 1Foto: Pixabay

Sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević izjavila je danas da je u prethodnih šest godina usluga personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom povećana za 73 odsto i da se ove godine planira dodatno povećanje na 100 asistenata, javlja Beoinfo.

Stanisavljević je objasnila da je usluga personalne asistencije obuhvaćena sistemom usluga socijalne zaštite Grada Beograda počev od 8. februara 2016. godine i da se od tada sprovodi u kontinuitetu.

Usluga je prvobitno pružana za oko 50 korisnika, dok trenutno uslugu koristi 86 osoba sa invaliditetom, saopšteno je iz Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

„Prepoznajemo probleme s kojima se osobe sa invaliditetom suočavaju, trudimo se da odgovorimo na njihove potrebe tako što uvodimo nove, razvijamo i unapređujemo postojeće usluge, koje predstavljaju oblike najdirektnije pomoći i podrške ovoj kategoriji naših sugrađana“, rekla je Stanisavljević.

Usluga personalne asistencije je veoma važna, jer direktno pruža podršku korisniku usluge u održavanju i unapređivanju kvaliteta njegovog života, a samim tim i mogućnost da vodi samostalan i produktivan život kao ravnopravni građanin u svojoj zajednici, ocenila je Stanisavljević.

Personalni asistent angažovan je u radu sa jednim korisnikom najmanje 20, a najviše 40 sati nedeljno, prema procenjenim potrebama i kapacitetima korisnika, o čemu rešenjem odlučuje Gradski centar za socijalni rad, prenosi Beoinfo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.