Već tri godine u Narodnom pozorištu u Pirotu veoma uspešno radi Škola glume koju vodi glumac Aleksandar Radulović. Škola ima petnaestak polaznika, od šestog osnovne do drugog razreda srednje škole. Na nedavnom Međunarodnom festivalu dečjeg stvaralaštva u Lazarevcu, mladi pirotski glumci predstavili su se komadom „Zašto sam se ja oženio“, rađenom po pričama Duška Radovića „Ženski razgovori“. Polaznica pirotske Škole glume Nina Savić dobila je nagradu za najbolju epizodnu ulogu.

– To je bio naš prvi nastup van Pirota. Imali smo sreću da učestvujemo na festivalu sa još tridesetak dečjih pozorišta i sekcija. Bilo je to dragoceno iskustvo da vidimo gde smo. Vratili smo se sa nagradom koju je dobila Nina. Drago mi je što je to glumačka nagrada. Mnogo truda je uloženo u ovu predstavu – kaže Radulović.

Nina Savić je učenica prvog razreda pirotske gimnazije, a školu glume pohađa već dve i po godine. Kaže da uopšte nije očekivala nagradu. – Nama je bilo važno da se družimo i da vidimo kako rade drugi. Ovde se mnogo toga nauči i posebno mi koristi to što naš profesor glume insistira na književnom jeziku – priča Nina. Radulović kaže da su se u Školi u početku bavili raznim vežbama i imali zadatak da se upoznaju sa scenom, da izgube tremu koju imaju svi na sceni i steknu međusobno poverenje. – Sve smo to uspešno odradili. Onda smo se bavili likovima. Bitno mi je da deca osete sigurnost. Posebno insistiram na pravilnom govoru koji će im koristiti i u školi s obzirom na pirotski dijalekt. Njima je važno i druženje – priča Radulović.

Mladi glumci sada rade na predstavi „San letnje noći“ Vilijema Šekspira. Radulović ističe da je za sve njih to poseban izazov. – Radimo polako i ne žurimo. Tekst je maksimalno prilagođen deci. Radimo ovaj komad kao jednu klasičnu bajku i nešto što može da gleda svako. Škola glume svakako ne bi mogla da radi bez velike pomoći roditelja dece koja je pohađaju i uprave Pozorišta, ali nam je potrebna i dodatna pomoć – kaže Radulović. On se nada da će ta pomoć i stići jer Škola glume mnogo znači deci.

Pravilno govoriti

Učenik šestog razreda Osnovne škole „8. septembar“ Kristijan Ilić je odmalena u Pozorištu. – Volim pozorište i lepo mi je kad radimo neku predstavu i kad izađemo na scenu. Voleo bih da budem glumac – kaže on. Učenica šestog razreda Osnovne škole „Vuk Karadžić“ Luna Marković već šest godina pohađa Školu glume u pirotskom pozorištu. – Volim pozorište od malih nogu. Ovde učimo dikciju, akcente i pravilan govor. Pošto se bavim i recitovanjem, ova škola glume mi pomaže. Imam vremena za sve. Radimo subotom i nedeljom po dva sata. Lepo radimo i družimo se i ništa nam nije teško jer svi volimo pozorište – kaže Luna. Učenik sedmog razreda Osnovne škole „Sveti Sava“ Milan Stojanović takođe ističe da mu se rad u ovoj školi jako sviđa. – Naš profesor glume je kad zatreba strog, ali nas uči i lepo radimo. To što ovde naučim pomaže mi i u školi, posebno što učimo da pravilno govorimo – kaže Milan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari