Selaković: Spomenik Milunki Savić biće podignut na Voždovcu u Beogradu 1Foto: FoNet/ Milica Vučković

Spomenik Milunki Savić, pripadnici srpske vojske u Balkanskim i Prvom svetskom ratu i ženi sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, biće podignut u beogradskoj opštini Voždovac, gde je provela poslednje decenije svog života, najavio je danas ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković.

On je prilikom obeležavanja 60 godina od smrti Milunke Savić u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju izjavio da ona zaslužuje da ima spomenik u svakom mestu u Srbiji, a ne samo u njenoj rodnoj Raški.

Podsetio je da joj je spomenik izgrađen u Inđiji pre pet godina, gde Milunka Savić verovatno nikada nije bila, ali su ljudi prepoznali da ona nije samo heroj, već je i sistem vrednosti.

Selaković je rekao da je Milunka, boreći se za Srbiju i njenu slobodu kod Kumanova, Prilepa, Bitolja, tek u bici na Bregalnici, dobila prvu od 12 rana, a da je za 12 rana dobila devet odlikovanja, „čime je pokazala svoju ljubav prema otadžbini“.

Selaković je podsetio da je obnovljena spomen-ploča njenog komandanta Vojvode Vuka na Staravinskom Visu, a da će biti obnovljeni i spomenici i grobovi i Vojvodi Vuku i Voji Tankosiću i đeneralu Božidaru Jankoviću na Novom Groblju u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari