Korpa prolećnog cveća i nasmejani mališani dočekali su vaspitačicu Draganu Brusin juče na radnom mestu, u zrenjaninskom vrtiću Zvončica. Posle dvonedeljnog odsustvovanja s posla, odakle je udaljena zbog incidenta s ućutkavanjem deteta selotejp trakom, Dragana Brusin se vratila svojoj grupi i ponedeljak provela pripremajući mališane za predstojeće uskršnje praznike.

Korpa prolećnog cveća i nasmejani mališani dočekali su vaspitačicu Draganu Brusin juče na radnom mestu, u zrenjaninskom vrtiću Zvončica. Posle dvonedeljnog odsustvovanja s posla, odakle je udaljena zbog incidenta s ućutkavanjem deteta selotejp trakom, Dragana Brusin se vratila svojoj grupi i ponedeljak provela pripremajući mališane za predstojeće uskršnje praznike. Kolege su je lepo dočekale, a tokom odsustvovanja oni su je i posetili. Disciplinski postupak je završen, potvrđuju u direkciji zrenjaninske Predškolske ustanove gde se ovih dana kreči, a afera sa selotejpom već pada u zaborav. Ipak, Dragana Brusin kaže da će teško zaboraviti ove dane svog života.
– Pogrešila sam. Nije trebalo to da uradim, ali nije bilo tako kao što je posle predstavljeno. Više je bilo u vezi sa igrom, da vidimo kako deca mogu da ćute. Devojčicu sam više puta opominjala. Zalepila sam joj malu traku preko usta i ubrzo je skinula. Pravili smo osmomartovske čestitke, lepili, crtali. Tog dana je bilo mnogo dece, opšta gužva – objašnjava Dragana Brusin.
Ućutkavanje petogodišnje devojčice u zrenjaninskom vrtiću Zvončica početkom marta naišlo je u početku na najoštrije osude u Predškolskoj ustanovi u Zrenjaninu, vaspitačica Dragana Brusin momentalno je udaljena s posla. Incident s ućutkivanjem petogodišnjeg deteta lepljenjem selotejp trake preko njenih usta desio se tokom rada sa starijom grupom dece 27. februara. Događaj su istovremeno prijavile majka devojčice i vaspitač iz vrtića Zvončica, posle čega se i sama Dragana Brusin obratila direktorki ustanove i dala pisanu izjavu.
– Deca su prenela majci devojčice da sam stavila selotejp na usta, ali roditelji nisu hteli sa mnom da razgovaraju. Sutradan sam se obratila direkciji i ispričala šta se dogodilo. Napisala sam i izjavu. Sve u svemu, dobro je što sam se vratila u svoj vrtić gde me svi poznaju – objašnjava Dragana Brusin.
Vaspitačica Dragana Brusin upućena je na vanredni lekarski pregled. Sve se desilo na zahtev Predškolske ustanove, gde je ovaj događaj ocenjen kao nedopustiv i neprofesionalan. U izjavama datim medijima početkom marta događaj je objašnjen gubitkom samokontrole vaspitačice Brusin.
– Reč je o pogrešnoj profesionalnoj proceni. Ovakvi događaji se tretiraju kao zlostavljanje dece i u takvim situacijama vaspitač se momentalno povlači iz grupe. Mi smo odmah pokrenuli disciplinski postupak i koleginicu uputili na lekarski pregled. Očekujemo izveštaj na osnovu kojeg ćemo preduzeti dalje korake. U interesu reputacije ustanove preduzećemo sve potrebne mere predviđene zakonom i internim propisima – ocenila je tada Anđelija Mirković, direktor Predškolske ustanove u Zrenjaninu.
Rukovodstvo Predškolske ustanove najavljivalo je najoštrije mere, ali po mišljenju psihologa Milice Velimirović iz NVO Kreativni centar za decu i mlade radi se zapravo samo o posledicama.
– Mi ponovo reagujemo na posledice, a niko ne radi na tome da do ovakvih situacija uopšte ne dolazi. Veći je problem u ljudima koji okružuju tu vaspitačicu nego u njoj samoj. Potrebno je vaspitače obučiti veštinama i znanjima da bi se bavili radom s decom. Zbog toga smatram da su krivi oni koji ta znanja ne pružaju, a ona postoje. Postoji mnogo načina da se deca smire i zato je potrebno da službe u vaspitnim ustanovama prate i kontrolišu rad zaposlenih. Kao što se prati rad profesora u školama, tako je potrebno pratiti rad zaposlenih u vrtićima. Kraj školovanja vaspitača nije kada završe fakultete, već se moraju kontinuirano edukovati, jer rad s decom nije lak – objašnjava psiholog Milica Velimirović.
U najnovijoj izjavi za list Danas direktorka Anđelija Mirković kaže da o ovom slučaju postoji obimna dokumentacija i da se vodilo računa o svim detaljima prilikom donošenja disciplinske mere.
– Predškolska ustanova je posle ekscesnog događaja donela rešenje o suspenziji i pokretanju disciplinskog postupka zbog sumnje da je vaspitačica izvršila tešku povredu radne obaveze. Prikupila sam izjave vaspitača i drugih zaposlenih u vrtiću Zvončica, dobila mišljenje o radu vaspitačice od psihologa i pedagoga ustanove. Izveštaj lekara konstatuje da je vaspitačica psihofizički sposobna za rad s decom, uz kontrolni pregled za godinu dana. Ustanovi se obratilo i 24 roditelja iz vaspitne grupe vaspitačice Dragane Brusin molbom da vaspitačica nastavi rad s decom – objašnjava Anđelija Mirković.
Prema njenim rečima, s istom molbom roditelji su se obratili i Savetu roditelja ustanove, što je Savet i podržao. Na osnovu svega, potvrđuje Mirkovićeva, konstatovano je da je lepljenje selotejpa učinjeno nehotično, u trenutku vaspitne nemoći vaspitača i izrečena je disciplinska mera novčana kazne u visini 20 odsto od plate tokom tri meseca. Time je disciplinski postupak okončan. Prema njenim rečima nije bilo nikakvih političkih pritisaka prilikom donošenja odluke o sankcionisanju incidenta sa selotejp trakom, a organizovanja edukativnih radionica za vaspitače neće biti jer je reč o pojedinačnom slučaju. Samo usavršavanje vaspitača već je predviđeno programom ustanove, potvrđuje Mirkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari