Senat Beogradskog univerziteta bez stava o upadu policije na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Senat Univerziteta u Beogradu na jučerašnjoj sednici se nije izjasnio o predlogu dekanke Filološkog fakulteta Ive Draškič Vićanović da se osudi upad policije na Fakultet za specijalnu edukaciju i rehabilitaciju (FASPER).

Draškić Vićanović je podsetila da je na prethodnoj sednici Senata dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić predložio da se osudi neprihvatljivo ponašanje policije i da je bilo dogovoreno da se to uradi na narednoj sednici Senata.

Rektor Univerziteta u Beogradu Vladan Đokić je, međutim, kazao da je dogovor bio da se sve informacije o dešavanju na FASPER-u predoče na Proširenom rektorskom kolegijumu i da nakon toga Senat zauzme stav, ali da na Proširenom rektorskom kolegijumu tu temu niko nije pomenuo.

On je kazao da se slučaj na FASPER-u dogodio 7. novembra, a da je Rektorat obavešten tek 14. novembra dopisom dekanke tog fakulteta, te da je nakon nekoliko dana održan sastanak sa predstavicima uprave kriminalističke policije, na kome je ukazano da Zakon o visokom obrazovanju garantuje autonomiju univerziteta.

Đokić je dodao da su predstavnici MUP–a rekli da su postupali po nalogu javnog tužioca i da su se pozvali na Zakon o krivičnom postupku, ali da nisu precizirali da li je pokrenut postupak i za koje krivično delo.

Rektor je predložio da se formira radna grupa koja bi članove Senata obavestila o tome šta se događalo na FASPER-u i da se nakon toga nešto preduzme, jer Senat nema relevantne informacije na osnovu kojih bi zauzeo stav.

Draškić Vićanović je replicirala rektoru rečima da bi, bez obzira na detalje ovog slučaja, Senat trebalo da se odredi prema nenajavljenom upadu policije na fakultet i navela primer da u slučaju dojave o postavljenim bombama predstavnici MUP-a bez saglasnosti dekana ne žele da uđu u prostorije visokoškolskih ustanova.

Rekla je i da je policija mogla da se pojavi na kućnoj adresi ukoliko postoje indicije da je neko prekršio zakon.

Budući da se niko više od članova Senata nije javio za reč rektor je ostao pri stavu da se formira radna grupa koja treba da prikupi više informacija o događaju na FASPER-u i potom izvesti članove Senata.

Za članove radne grupe su izabrani dekani Građevinskog, Filološkog i Hemijskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari