Senat Univerziteta u Beogradu: Od 1. juna fakulteti će plaćati račune samo u iznosima koje im država uplati 1foto Amir Hamzagić/ATAImages

Univerzitet u Beogradu do danas nije dobio odgovor države ni na jedan od zahteva u vezi sa rešavanjem teške materijalne situacije na fakultetima.

Ti zahtevi, formulisani kao stav Senata Beogradskog univerziteta, krajem februara su upućeni nadležnim, uz apel da do maja na njih odgovore.

Na današnoj sednici Senata koja je održana na Tehničkom fakultetu u Boru analizirano je šta je do sada urađeno.

– Konstatovano je da nismo dobili odgovor ni na jedan od naših zahteva. Od 1. juna fakulteti će plaćati račune samo u iznosima koje nam država uplati. Tražimo sastanak sa Vladom o našim zahtevima u naredne dve nedelje – izjavio je za Danas Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, posle sednice Senata.

Podsetimo, Senat je na februarskoj sednici usvojio zaključak kojim se traži da država ispuni svoju zakonsku obavezu i fakultetima isplaćuje novac za materijalne troškove po raznim pozicijama koji se tiču komunalnih usluga, unapređenja studiranja, investicija i investicionog održavanja, jubilarnih nagrada…

– Od tih ukupnih troškova visokoškolske jedinice dobijaju u proseku između 10 i 20 odsto sredstava, a sve dodatno što mora da se plati, a to je struja, voda, grejanje, fakulteti plaćaju od svojih prihoda kako bi nadoknadili to što od države ne dobijaju – kazao je u februaru rektor UB Vladan Đokić.

U mišljenju koje su podržali svi članovi Senata zatraženo je izjednačavanje cene rada u visokom obrazovanju sa cenom rada u osnovnom i srednjem obrazovanju, uz korekciju koeficijenata za zanimanja do srednje škole, kao kratkoročnu meru do donošenja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.

„U okviru korekcije zarada na univerzitetu očekujemo intenziviranje razgovora sa predstavnicma nadležnih ministarstava i rešavanje problema zarada do kraja 2024. godine“, navodi se, između ostalog, u mišljenju Senata.

Naveden je i zahtev za rešavanje problema finansiranja materijalnih troškova fakulteta sa prioritetnim rešavanjem stalnih troškova.

„U okviru finansiranja materijalnih troškova predlažemo otvaranje razgovora o pozicijama 425 (tekuće popravke i održavanja) i pozicije 426 (materijali). U slučaju potpisivanja kolektivnog ugovora zahtevamo razgovore i o poziciji 416 (nagrade zaposlenima i ostali posebni rashodi)“, piše u mišljenju.

Univerzitet je tražio i otvaranje razgovora i pozivu Programa raspodele investicionih sredstava Ministarstva prosvete.

„Predlažemo uvećanje sredstava na ovom pozivu kako bi se fakultetima omogućilo da kroz ovaj poziv pokušaju da reše urgentne popravke za koje nemaju dovoljno sredstava“, navodi se u dokumentu koji je, kako je u februaru kazao rektor, namenjen budućem premijeru i ministrima, uz apel da navedeni problemi moraju da se reše.

Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić tada je potvrdio naša saznanja da je na sednici Proširenog rektorskog kolegijuma bilo predloga da se uđe u štrajk.

– U ime naše grupacije (prirodno-matematička prim. aut.) mogu da kažem da smo razmatrali predlog obustave rada, ali ovo što je usvojeno je kompromisni predlog kako bismo dobili podršku Senata. Šta će biti u maju zavisi od države. Ako se država odazove na našu inicijativu i pokrene raspravu po svim tačkama, u maju ćemo, u zavisnosti od rezultata, videti šta i kao dalje. Nama su najveći problem stalni troškovi koji nas opretećuju jer smo eksperimentalni fakulteti sa visokom potrošnjom struje i grejanja. Ako se taj problem ne reši bićemo prinuđeni da zatvorimo zgradu jer nećemo moći da plaćamo račune – pričao je u februaru Roglić.

Na pitanje da li su fakulteti prirodno-matematičke grupacije odustali od ideje da zatvore zgrade jer ne mogu da plaćaju račune, Roglić je danas odgovorio: „Za sada da“.

Rektor Đokić je prilikom nedavnog reizbora na tu funkciju rekao da je Univerzitetu za rešavanje problema finansiranja visokog obrazovanja izuzetno važna pomoć države.

– Apelujem na sve državne organe da nam pomognu, imaće u Univerzitetu svog partnera, a ukoliko država ne želi da nam pomogne, neće biti dobro – rekao je Đokić, ali nije želeo da precizira šta to konkretno znači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari