Građani pozvani na protest ispred Vlade Srbije 27. novembra, na godišnicu prve blokade zbog rudarenja litijuma 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Savez ekološki organizacija Srbije (SEOS) pozvao je građane da se ponovo okupe ispred Vlade Srbije 27. novembra, na godišnjicu prve blokade protiv rudarenja litijuma.

SEOS je u saopštenju naveo, pozivajući se na izjave predstavnika vlasti i kompanije Rio Tinto, da im je jasno „da je narod prevaren i izigran lažnim stavljanjem tačke na projekat Jadar“.

„Nama koji se aktivno borimo protiv ovog i drugih štetnih projekata je i tada, 20. januara, bilo jasno da je to jedna u nizu predizbornih laži vladajuće garniture“, naveli su u saopštenju.

Dodali su i da je „jasno i da ova Vlada i predsednik nikada neće i ne smeju odustati od rasprodaje Srbije“ jer su, kako su dodali, „to obećali onima koji su ih doveli na vlast“

Naveli su da u dolini Jadra Rio Tinto i dalje kupuje imanja pravdajući se prvo time da su to kupovine koje su ugovorene pre uredbe Vlade Srbije.

Dodali su da se ta kompanija „više i ne pravda“, jer kako tvrde, ima punomoćje Puteva Srbije po kojem im je odobreno da za račun države rade projektnu dokumentaciju i otkupljuju parcele na trasi pruge i brze saobraćajnice.

SEOS u saopštenju navodi da te saobraćajnice „grade isključivo za potrebe rudnika“.

„Tražili smo još u januaru, a i nekoliko puta od tada da se punomoćje povuče, ali nema odgovora“, dodao je SEOS.

Podsetili su i na proteste u više drugih mesta u Srbiji, organizovane zbog ekoloških problema, te pozvali na okupljanje ispred Vlade Srbije 27. novembra u 14 časova.

Pozvali su građane i da se sa tog skupa ne razilaze dok vlast ne podnese ostavke na svim nivoima, oslobodi javni servis Srbije i raspiše nove, poštene izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.